Образи от Средната земя: художниците, вдъхновени от Толкин

От излизането на трите части на Властелинът на пръстените през средата на 50-те години на миналия век, великолепието на измислената от гениалния Джон Роналд Руел Толкин Средна земя кара стотици художници да хванат четка, молив или туш и да ни покажат образите от този сякаш наистина съществувал някога свят така, както го виждат в своето въображение. В тази кратка галерия ще ви запознаем с едни от най-любимите ни артисти, заснели кадри от този фантастичен свят.

Братя Хилдебранд

Неслучайно започваме с американските братя Грег и Тим Хилдебранд. Въпреки че и преди тях немалко художници илюстрират вълшебно различните издания на Властелина, именно братята създават първия официален календар с картини от Средната земя. Първото издание излиза за 1977, едва 4 години след смъртта на писателя, а след това следват още стотици интерпретации на моменти от книгите на великия британец.

Родни Матюс

Фантастичните светве на британския художник Родни Матюс населяват десетки албуми, сборници, календари, книги. Може би най-популярен става с работата си по обложки на легендарни албуми от 70-те и 80-те на рок групи като Nazareth, Magnum, Uriah Heep и Asia. През 70-те обаче той рисува и серия картини, вдъхновени от магията на Средната земя.

Туве Янсон

Майката на муминтролите, финландската приказна разказвачка Туве Янсон, също е свързана с Толкин и неговия чуден свят. През 1962 излиза шведски превод на Хобит и от издателството канят именно Туве да направи илюстрациите към него. Любопитно е, че тя рисува Ам-Гъл много голям, тъй като в ранното издание на книгата няма изрично посочен негов ръст.

Тед Нейсмит

Канадският художник илюстрира различни издания на Силмарилион, а по-късно и на допълнителните книги на Толкин като Недовършени предания още от края на 80-те. Неговите рисунки са детайлни панорами или динамични сцени, с ярки цветове и са еталон във фентъзи жанра. Един от първите, които налагат това представяне на Средната земя.

Джон Хау

Още един канадец с много сходен на Тед Нейсмит стил и работещ по същото време като него, е Джон Хау. Той става популярен с илюстрации към отделни текстове на Толкин, както и постери и календари по историите на писателя още през 90-те. Той е и един от двамата художници, които стават арт директори в екипа на Питър Джаксън, когато снима трилогията Властелинът на пръстените.

Алън Лий

Другият майстор на четката, който застава зад творческия екип на филмите на Питър Джаксън, е англичанинът Алън Лий. Неговите илюстрации за Хобит стават легендарни, а меките му акварелни тонове и нежни графики са образец за най-вдъхновяващите изображения към Средната земя.

Пол Грегъри

Британският художник е известен автор на меч и магия жанра във фентъзи изкуството. Негови картини красят плочите и дисковете на метъл легенди като Blind Guardian (посветили дори цели албуми на Толкин), Dio, Uriah Heep. Логично, в неговия каталог също има солидно творчество, посветено на книгите на Толкин.

Сотир Гелев

Бългаските читатели се запознаха с приказките на Толкин благодарение на легендарното списание Дъга и комикс историите, нарисувани от Сотир Гелев. Съвсем в духа на книгите Билбо Бегинс е с по-наивни и детински рисунки, а Господарят на пръстените (както е преведено за списанието 2 години преди излизането на книгата у нас с превода на Любомир Николов) има по-сериозен и мрачен тон.

Джими Коти

Историята на британския художник с изкуството на Толкин е много любопитна. На 17 години той рисува портрет на Гандалф, който по случайност попада на компанията Athena. Техен представител лети до дома му с хеликоптер и му плаща 500 британски лири и 12% приход от бъдещите продажби, което за него по онова време е истинско състояние. След това обаче никога не рисува картини по Толкин.

Дж. Р. Р. Толкин

Да, самият писател е изключително запален от акварела и молива и рисува красиви картини по световете, които измисля. Първото издание на Хобит всъщност е с негови илюстрации. А миналата година Harper-Collins издадоха събран албум с всички негови рисунки и илюстрации – задължителен за всеки Толкин фен.