Одесос поема към Антарктида – Първото българско вино акостира на Ливингстън
Би ни се искало този път да споделим една по-различна културна новина. Не става дума за театър, филм, книга или изложба. Става дума за вино. Добре известен факт е, че то се отличава от всичко останало за пиене – виното е културен феномен, който съхранява в себе си история, традиции и занаят. Всяка бутилка, особено когато следва автентични техники, е огледало на регионалните особености и майсторството на своите създатели. Като част от този културен контекст, първото българско „мадейризирано“ вино на изба „Одесос“ не само съчетава древна технология и местни ресурси, но и разказва история за пътешествия и изследване, показвайки виното като живо, свързващо нишката на времето.
Изба „Одесос“ и изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ предприемат уникално пътешествие, което ще даде начало на първото българско „мадейризирано“ вино. Днес, 7 ноември 2024 г., от Варна корабът ще се отправи към Антарктика, носейки специална бъчва с вино от българския сорт димят. Проектът на варненските винари Георги и Владислав Ванкови съчетава старинни методи от Мадейра с локални ресурси: след месеци изследване на отлежаването в топли трюмове и обиколки в Мадейра, избата пресъздава процес, наречен мадейризиране, при който трюмовете и соленият въздух променят виното.
След множество проби на португалски вина и грозде, братята избират димят от лозята над Кара дере, близо петдесетгодишни и известни със силен характер и минерален вкус, характерен за варовиковите почви. След бране, гроздето преминава през специално подсилване с дестилат от неутрални сортове и добавка от същия Димят. Бъчвата от коняк – 400 литра, е подготвена за плаване, при което движението и оксидацията ще започнат елеважа, така важен за ароматния профил.
Корабът ще прекоси Атлантика и екватора, стигайки до о-в Ливингстън, където бъчвата ще усвои неповторими вкусови характеристики. След успешното пътешествие започва петгодишно отлежаване в България, виното ще запази богатия си характер и ще се концентрира в топли помещения. Крайната цел? Уникално вино, което съчетава българската традиция с духа на експеримента – истинска находка за ценители и разказ за търпението и отдадеността на двамата братя, пионери във винарството.