Oh, My Pod!

Да слушаш подкаст е като да отгръщаш добро списание, само че безплатно и за уши. Енергични истории, абсурди със залпове смях, интервюта с меден глас и даже криминална рубрика – трябва само да изберете с кое днес да подправите пътя си до вкъщи или минутите на опашка. Ето няколко скорошни за пример.

Sincerely, XБрене Браун казва по време на TED лекцията си, че да те поканят в платформата е ценна възможност да разкажеш за идеите си публично, но монетата има две страни. Популярността е уязвима ситуация, заради която може да се поколебаеш да си напълно откровен. Sincerely, X е поредица на TED, в която историите са анонимни. Освободени от желанието за одобрение или нуждата от изрядна репутация, тук разказват например лекарят, направил фатална грешка, или човекът, прекарал години в затвора, след които създава система в помощ на други като него. Получаваме същото като от всяка друга лекция в платформата: тренировка по емпатия и добри идеи, които бутат света напред.

And Тhe Writer Is… Става дума за музика. За това, че имената на ар­тистите в днешните топ 40 песни са ни познати, дори може би прекалено. Чували сме публичните личности, известните продуценти или големите музиканти, но тук микрофонът е запазен за текстописците. Рос Голан, който е писал текстове за всички от Бийбър през Гранде до Снууп, след години в индустрията забелязва, че най-любопитните му разговори са с други в неговия занаят. Не е трудно да видиш колко интересен и наблюдателен е човекът, който подрежда в думи емоцията на Адел или енергията на Майкъл Джаксън. Истории и сърце, които не можеш да спреш да слушаш.

Shaun Keaveny’s Show & Tell
Снимка, документ, играчка, технология, книга, дреха, писмо, песен, наследен обект и нещо по ваш избор – те са не случайни из вкъщи, а най-важните. Търси ги Шон Кийвни директно в домовете на писатели, актьори и стендъп комици. Подкастът му е инвентар на живота, в който спонтанно се появяват десетки малки истории – от дълбоки през забавни до небрежни. Какво прави Ървин Уелш, когато Иги Поп го изпраща да му купи обувки, или защо Одисей на Джойс е най-важната книга в библиотеката му? Ако ви е любопитно да надничате в най-личното, тук е позволено.

Revisionist History
Малкълм Гладуел от години е вечно въоръжен с лупа и ножица – може да се вярва на текста върху книгата му Проблясък, че прекроява представите ни за света. В този подкаст той се връща към моменти от миналото и остарели схващания, за да ги провери и да разкаже истината, както се е случила – и какво значи това за нас. Така например започваш да слушаш за анонимен художник на известна картина от 19 век, но в следващата стъпка историята се оказва за монархии и сили на дискриминация, които ни движат и днес. Удоволствието идва не само от новите факти и идеи, с които си тръгваш, но и от това да прекараш време в компанията на искрено любопитен ум.

Seriously
Заглавието е онзи момент, в който разказваш абсурдна история и накрая ти се иска да вметнеш едно "не, сериозно, така е!". Самите BBC Radio 4 описват поредицата си като дом за чудати, любопитни и сериозно интересни документални истории. Като да кажем детайли за тийнейджърите, които са хакнали телефонната мрежа в Щатите около 60-те. Или разговор за авангардизма в изкус­твото и живота с Грейсън Пери, любимият на Англия артист и крос-дресър. Нито една тема не е твърде малка, огромна или забранена: в този епизод ще говорим за изкуство на радиоактивни места, а в следващия – как се търси живот на Марс.

Crimetown
Помните ли The Jinx – документалният крими-сериал за недвижим магнат, около когото години наред изчезват безследно всякакви хора? Crimetown идва от същите продуценти, които така успешно напипаха точния нерв на напрежението, за да ти се иска да погълнеш наведнъж целия сезон. Престъплението има своя култура, смятат те – развива се по правила, които тук са едни, а другаде са различни. Всеки сезон ще се върти около отделен американски град и пръв на дисекционната маса е Провидънс, Роуд Айлънд. Там организираната престъпност и корупцията функционират така изрядно, че не е лесно да разпознаеш дали някой играе доброто или лошото ченге. Резултатът е съспенс като на кино.

Modern LoveКолонката на New York Times от истински истории за сърдечни връзки съществува отдавна, ето го и подкаст вариантът ѝ. Подборът на разкази за отношенията родители-деца, любовни връзки и съседи е добър калейдоскоп, от който излизаме с усещане за големите разлики и странните прилики, които споделяме с останалите на планетата. Аудио-форматът има лични плюсове – текстът четат добри актьори, а понеже избират истории, публикувани преди години, има и включване от автора. Така разбираме дали някой е успял да признае на партньора си, че общува с него по правилата на дресировка за примати, или дали друг най-сетне е разплел отношенията със своя трансджендър родител.