Около 100 000 междузвездни души

Текст Данаил Найденов

Либерали, консерватори, учени, чистачи, футболни запалянковци, критици, индийци, пакистанци, американци, испанци, мениджъри, собственици на бизнес и обикновени бачкатори. Над сто хиляди различни политически възгледи, сексуални орентации, розови коси, подредени прически и други различия, които в нормалния свят могат да доведат до скандали или груби селски прояви. Всички тук, в лондонския ExCel Centre, обаче са оставили емоционалните си раници вкъщи, сложили са обикновени с вода и сандвичи в тях и са се обединили в изпепелящата любов за милиарди долари, белязала няколко поколения и отвела ги в една далечна галактика. Галактиката на Джордж Лукас, Джон Фавро, Кейтлин Кенеди, Дейв Филони и Мики Маус, която вече повече от 40 години доставя забавления във финансово измерение на милиони хора в целия свят.

След точно четири часа полусън се оказвам на мястото на събитието. Часовникът на ръката ми показва 06:35, а надеждите ми да бъда един от първите, които ще влязат в 10:00, са попарени. Очевидно тълпи от фенове са спали тук, макар това да е официално забранено от организаторите. Нищо обаче не е по-силно от волята на фен(бой) да бъде пръв сред равни и чинно се нареждам най-отзад, откъдето бавно започва походът към най-голямото събитие в нашите среди.

Тонове Междузвездни войни накуп, разгърнати на 100 дка площ. Дори и в най-смелите си мечти на фен и колекционер не съм виждал чак толкова много косплей, мърчъндайз от всякакъв тип, официално организирани сцени, автори, актьори и режисьори.

Пет главни панела на лотариен принцип разпределят феновете измежду трите официални сцени, на които ще се случат най-новите събития от галактиката. Още в петък Lucasfilm анонсират три нови пълнометражни филма и показват трейлъра за дългоочаквания сериал Ahsoka. И ако имате късмет в лотарията, за да присъствате на някой от тези панели, ще бъдете първите в света, които ще се докоснат до най-новото, най-любопитното и най-чаканото. Ако нямате късмет – стоите и чакате качване в YouTube или някой пиратски лийк в TikTok.

Още в първия ден успявам да задоволя колекционерската си страст, обикаляйки от щанд на щанд, търпеливо чакайки на всяка една опашка. А тук опашките са много – опашка за сцена, опашка за автограф от автор, опашка за официалния магазин, опашка за тоалетна. И на тези опашки се създават международни контакти, водещи до мощно наливане с Гинес на официалните афтър партита, които се провеждат в близък пъб и където разкостваме международното положение със сърби и англичани.

За основните панели се разиграва предварителна лотария, а само VIP баджовете дават пълен достъп до всичко – без чакане, без предварителни планове. С VIP бадж за един ден се сдобивам чрез добър приятел, който решава да се отдаде на семейството си и красотите на Лондон. Така не само пия кафето си сред богоизбрани, но и гледам на живо трейлър на предстоящия трети (и финален) сезон на анимацията The Bad Batch, пуснат ексклузивно и чакащ търпеливо поне година, преди да бъде достъпен онлайн за масовите фенове.

Не само тези пет главни панела обаче са основите, върху които се гради SW Celebration. Всеки от четирите дни е изпълнен с други събития и инициативи. Само тук е мястото, където могат да се видят дроиди в реален размер с движение и артикулация. Тук може да се снимате с татуирана от чело до пети принцеса Лея, да бъдете гонени от дузина уукита, да видите марша на мандалорците или да пробвате късмета си на състезание за най-добра тематична татуировка. Тук се продават и най-скъпите ретро фигури, чиято цена започва от 1500 британски паунда, а таванът е само в небето – или поне около шестте хиляди, тъй като това беше най-високата цена, която забелязах. За играчка, запазена от 1977 в оригиналната си опаковка.

Бил съм в 19 страни по света, в някои от тях многократно. Присъствал съм на множество концерти, празници и събития. Посещавал съм снимачните локации на Междузвездни войни в Тунис и съм пазарувал от много комиксови магазини. Нито веднъж досега обаче не изпитах такова диво удоволствие от това да бъда заобиколен от десетки хиляди други хора като мен, които за четири дни се превръщат в джедаи, сити, мандалорци, джаваси, еуоки, тойдарианци или каквото друго се сетите от необятната вселена на Междузвездни войни. Сто хиляди сърца бият с един ритъм, превръщайки собствениците им в един организъм. Организъм, дишащ горещите въздушни маси на Татуин, пиещ студената вода на безкрайното море на Камино и левитиращ из хилядите нива на Корусант. И сега, десет дни по-късно, мислите ми все още са някъде там – в не толкова далечна Великобритания, където изживях звездните си мигове на един обикновен почитател на филмов франчайз. И ще го повторя със сигурност. Започвам да спестявам за 2025, когато ще се състои следващият Star Wars Celebration. В Япония.