Добре дошли в маймунарника
Бананът, нарисуван и подписан от Анди Уорхол, служи за обложка на прословутия албум на The Velvet Underground The Velvet Underground & Nico от 1967, а по-късно става и същински символ на групата. Бившите й членове дори заведоха дело срещу фондация Анди Уорхол, която позволи използването на банана като украса за iPhone и iPad калъфи. Ако сте притежатели на подобен аксесоар, е любопитно да знаете, че вещта ви е незаконна, както и че в част от първия тираж на албума, рисунката на яркожълтия плод е отпечатана върху стикер, който е можел да бъде отлепен, а под него човек да види същия плод – този път обелен.

Джена, телепортирай ме!
Бихме желали да се върнем обратно в 1973, когато кралят на сюрреализма Салвадор Дали (който обожаваме не заради творбите, а заради самовлюбената му персона) и рок странникът Алис Купър прекарват две седмици в Ню Йорк, наслаждавайки се на взаимната си компания. Резултатът изглежда като първия цилиндричен хромо-холограмен портрет на Алис Купъровия мозък, направен от пластмаса, с истински шоколадов топинг и мравки, пъплещи отгоре му. Фотографията как Алис Купър е скръстил крака, нагизден с диамантена тиара и огърлици на стойност 2 млн. долара, на фона на портрета на собствения си мозък, е доказателство за това, че ексцентричността няма граници, както и че Салвадор Дали действително не е вземал наркотици, а самият той е бил наркотик, както често е обичал да казва.

What Does This Button Do?

Преди няколко години нюйоркската банда Interpol заяви открито желанието си да работи с Дейвид Линч, който за жалост като че ли съвсем изостави киното и се отдаде на другата си страст – музиката. Блянът на Interpol бе удовлетворен и в резултат се роди почти изцяло чернобяла анимация – I Touch A Red Button Man, в която уродливо малко геройче, първоначално умерено, а сетне съвсем истерично, натиска ли натиска един червен бутон. В даден момент обаче екранът бива наводнен от червени кръгове, а приятното гледане бива изцяло възпрепятствано.

Сбогом и благодаря за рибата
30 Seconds to Mars, знаете, е лосанджелиска група, която употреби една от прословутите картини на Деймиън Хърст (Isonicotinic Acid Ethyl Ester), за обложка на последния си албум Love, Lust, Faith and Dreams. Влиянието на Хърст обаче е очевидно и отвъд опаковката. Във видеото към сингъла Up In The Air, препускащи стада зебри напомнят за инсталацията на британския артист The Incredible Journey (неговата зебра обаче е формалинова), а розовокосата девойка, заобиколена от пеперуди препраща към противоречивата му творба In and Out of Love. За тази си инсталации Хърст напълни две зали с живи пеперуди, 9000 от които (не една, не две!) се сбогуваха със света скоропостижно.

Ти баща, ти майка
Дебютният солов албум на дългогодишната движеща сила на Blondie – Деби Хари, блести с мракобесната намеса на сюрреалистичния художник, скулптор и дизайнер Гигер, баща на Пришълеца и майка на стотици татуировки, красящи телата на хора от единия до другия край света. Върху обложката на KooKoo вечно русата Деби Хари е с черни като катран коси, а през лицето и шията й минават четири остри саби (хрумката съвсем логично идва след Гигеров час по акупунктура). Два от видеоклиповете към албума също са дело на Гигер, като в единия от тях – Backfired, ексцентричният артист дори се появява в ролята на магьосник. Въпросният сингъл обаче, трябва да го признаем, никак не е супер.