“Опенхаймер” – големият победител на наградите „Златен глобус“2024

Асоциацията на холивудската чуждестранна преса раздаде своите “Златни глобуси” за 81-ви път. Церемонията се състоя на 7 януари в Бевърли Хилс, като с нея по традиция даваме начало на наградния сезон всяка година. Големият победител на вечерта се оказа взривоопасният Опенхаймер, който успя да грабне 5 статуетки в 8-те категории, в които беше номиниран, а с това и поведе значително в двубоя “Барбенхаймер”. 

Филмът на Кристофър Нолан взе наградите за най-добър драматичен филм, за режисьор, актьор за Килиън Мърфи, поддържащ актьор в лицето на Робърт Дауни Джуниър и саундтрак за Лудвиг Йорансон. Големите му конкуренти Барби и Убийците на цветната луна за малко да се разминат с награди. Филмът на Скорсезе се добра само до една статуетка – за най-добра актриса за Лили Гладстоун. Победата беше историческа, защото тя бележи първия номиниран и награден артист с индиански произход.

Куклената история, която успя да събере най-много номинации – общо 9 на брой, взе само две статуетки. Една от тях е за новата категория “Кинематографични и касови постижения”. Решението филмът да вземе наградата именно в новата категория беше посрещната с интересни реакции. Бързо хората започнаха да коментират, че изглежда като лесния и хитър избор от страна на Глобусите да не остави Барби без награда. Другата съвсем очаквана награда за филма е в категория “Песен”. Там спечели Били Айлиш с What Was I Made For?, като най-голямата ѝ конкуренция в категорията бяха  две други произведения от филма – Dance the night away от Дуа Липа и I’m Just Ken от Райън Гослинг.

Клети създания на Йоргос Лантимос, който откри у нас последното издание на Синелибри, спечели наградата за най-добър филм (мюзикъл или комедия). За превъплъщението си във филма като чудатата и (пре)откриващата света Бела Бакстър, Ема Стоун взе статуетката за най-добра актриса напълно заслужено. В мъжката категория победител е Пол Джиамати за ролята си в The Holdovers, а статуетката за поддържаща актриса отиде при Да’Вин Джой Рандолф. 

Изненадата за вечерта се оказаха двете статуетки за Анатомия на едно падане. Филмът вече няколко месеца обира всичките награди по европейските филмови фестивали и не толкова шокиращо взе наградата за чуждоезична продукция. Изненадата дойде от това, че именно той взе награда за сценарий, където френската продукция беше със сериозна конкуренция. Триумфалното завръщане на Хаяо Миядзаки беше отбелязано и от Златните глобуси, които връчиха статуетка на новия му филм Момчето с чаплата. 

В телевизионните категории най-много статуетки отидоха при продукцията на HBO – Наследниците. Сериалът, чийто финален сезон превзе 2023 успя да вземе 4 награди – за най-добър драматичен сериал, актриса в главна роля за Сара Снук, актьор в главна роля за Киърън Кълкин и поддържаща роля за Матю Макфейдън. 

При комедийните сериали победител се оказа The Bear. Самата категоризации на сериала като комедия предизвика много учудени реакции в деня на обявяването на номинациите, но това не попречи на драматичния кулинарен сериал да вземе именно тази статуетка. За втора поредна година за ролята си в него Джеръми Алан Уайт печели Златния глобус, като тази година до него застана и филмовата му партньорка Айо Едербири, която печели наградата за главна актриса. 

Феновете на Netflix не останаха изключително доволни от развоя на вечерта. Макар продукцията им Beef да получи три награди – за най-добър лимитиран сериал, актьор (Стивън Ян) и актриса (Али Уонг), любимецът на мнозина The Crown се сдоби само с една награда, а именно за превъплъщението на Елизабет Дебики в образа на принцеса Даяна.

Пълния списък с всички номинирани четем тук и тръпнем в очакване да разберем дали тази година Златните глобуси ще зададат тон за целия награден сезон, или тепърва предстоят изненадите.