Сам по себе си факта, че при ползването на автомобила си намалявате вредните емисии, които изпуска един бензинов или дизелов автомобил при движението си се оказва достатъчна причина не малко клиенти да проявяват интерес към електричките. Идеята на международни организации е да стимулират чрез намаляването на цените на този тип превозни средства като това неимоверно би довело до подобряване и намаляването на фините прахови частици и вредни вещества в атмосферата. Доста въпроси възникват преди да се вземе решение за покупка на електрически автомобил. Наистина това е бъдещето, но основния въпрос, който вълнува много от почитатели им е колко километра реално се изминават с едно зареждане.

През декември 2018 италиански журналисти правят експеримент и тестват едни от най-утвърдените марки автомобили, които се задвижват от електрическа батерия. Шестте от най-продаваните на пазара возила Smart EQ fortwo, Nissan Leaf, Renault Zoe, Hyundai Kona Electric, Tesla Model S 100D и Jaguar I-Pace и проведения тест по между им показва не просто кой от тях разполага с най-ефективна батерия и колко километра може да измине, а дали са максимално автономни и удобни.

След като се изявиха със шофьорските си умения журналистите направиха класация на база изминати километри в градски условия, магистрала и второкласна пътна мрежа. Целта е пълното изтощението на батериите на електромобилите. Оказва се, че в зависимост от условията, при които се карат колите, както дори климата има доста разнообразни показатели по отношение на ефективност и изминати километри. Логично първата позиция за максимален пробег с едно зареждане да се присъжда на Тесла като един от най-автономните електрически возила. Но тук производителя е предвидил максимално мощна батерия, която да може да отговори на нуждите на колата. Най-стабилни са позициите на Hyundai Kona Electric. Не само, че е на втора позиция по автономност, но колата доказва и най-добра консумация на енергия в зависимост от условията и терена, при които се тества. Така, че ако обмисляте покупка на електричка то можете да вземете предвид класацията на проведените от журналистите тестове като ориентир за автономия и потребление на електроенергия.

Вижте повече информация в сайта avtochastionline24.bg – лидер при авточастите и аксесоарите в България.