Орех плюс

В сезона на орехите сме, но просто печени със сол е рецепта за най-костеливите сред вас. Разчупете малко – даваме ви три идеи как да подходите към тази кралски полезна ядка, за да коронясате и вкуса й.

Опушени подправки

Пушеният червен пипер е голяма работа. Открива се също толкова лесно и евтино като обичайния, но на вкус се извива метри над него заради лекия аромат на дим. Обикновено го изкарваме от шкафа заради омлет или паста, но сега за шепа ядки го озоваваме в купичка с малко чесън на прах, сол, сухо чили, соев сос и разтопено масло. С тези вкусове ги поливате, обърквате и слагате във фурната за 15 минути (в които ги държите под око), след което солено-пушено-печените ви орехи излизат горещи, страхотно ухаещи и идеални за филма – избрахте ли какво ще гледате?

Солен карамел

Рецептата е бърза, но и вие трябва да действате на скорост. Първо постелете на плота парче хартия за печене, която ще ви трябва към финала, а после сложете чаша орехи на среден огън в тиган със супена лъжица масло и още няколко захар. Когато маслото се разтопи, започвайте да въртите кръгчета със шпатулата, защото след миг и захарта ще е течна, а изгаря за секунди. Щом всичко е смесено добре, прехвърлете орехите върху хартията за печене и бързо разделете ядките с шпатулата, за да не се озовете накрая с един огромен слепнал бонбон. Последната ви стъпка е да ги поръсите с малко сол и да ги оставите да се охладят. Следва хрупането – както са или като добавка в салата.

Мед и канела

Канелата върви добре върху печена основа, така че включете фурната, докато правите медения сироп. За него ви трябват равни части вода и мед (общо да са максимум половин чаша, едва ли ви е нужно повече), които слагате в малка тенджера на среден огън с половин лъжичка канела. Щом меда се разтопи напълно, свалете сиропа от огъня и пъхнете вътре ядките, за да се овалят добре. После ги изцедете и ги наредете върху хартия за печене, както влизат във фурната за около 15 минути. Впрочем, така приготвени, само си ги представете натрошени в палачинките ви през уикенда – е, ако успеете да ги опазите от себе си дотогава.