Така накратко премина връчването на най-важните филмови награди през 2021, но определено можем да кажем, че е имало години, в които церемонията по раздаването на Оскарите не е била нито скучна, нито отегчителна. От шокиращо безвкусната лебедова рокля на певицата Бьорк и гол мъж, който претичва през сцената, до изчезването на целия бус със златни статуетки – какви са тайните рекорди и исторически Оскар изцепки през годините, вижте сами:

НА КОСЪМ ОТ ВЪРХА

Ако си мислим, че беше загуба Мария Бакалова да не грабне статуетката при първата й номинация за Оскар, то какво биха казали ветерани в киноиндустрията, които неведнъж са се разминавали на косъм със заветната награда. Рекордът тук води величествената Мерил Стрийп, която е номинирана цели 19 пъти, но спечелените й статуетки са едва 3. Пол Нюман също не е от най-големите късметлии. Той има завидните 10 номинации, но печели едва една статуетка – за най-добър актьор през 1987 за ролята си в Цветът на парите. Година по-рано Академията му връчва почетната статуетка за цялостен принос. Любимия ни Леонардо ди Каприо също можем да наречем неособено голям щастливец. Въпреки че всички си мислят, че безспорно най-запомнящата му роля е в култовия Титаник или Великият Гетсби, всъщност Лео е номиниран неведнъж за златната статуетка, но я печели едва със Завръщането. След множество номинации през 25-годишната му кариера 41-годишният Леонардо ди Каприо най-сетне получава Оскар чак през 2016. 

ИЗЦЕПКИ КАТО НА КИНО

Въпреки че Оскарите са церемония, която се планира по цяла година, всичко е изпипано до най-малкия детайл и хиляди хора са ангажирани в организацията на събитието – истината е, че и тук изцепки не липсват и както се досещате – те са грандиозни, точно като на кино. Започва се още през 1973, когато водещият представя Елизабет Тейлър, но преди тя да се появи – на сцената се качва напълно гол мъж. Той претичва пред всички, показвайки знака за мир. Мъжът е Робърт Опел, фотограф, който се е добрал до бекстейджа на наградите, а по-късно всички казват, че тази изцепка всъщност е добре режисиран ПР ход от самия продуцент на церемонията Джек Хейли. Като най-голям гаф в историята можем да обявим естествено този на 89-ата церемония, когато организаторите объркаха плика с названието на филма победител и в резултат мюзикълът La La Land беше обявен за носител на приза за най-добър филм. Истинският победител обаче беше лентата Лунна светлина. Най-неприятното от цялото преживяване всъщност беше, че целият екип на La La Land се качи на сцената, произнесе благодарственото си слово и някъде по средата му водещият обяви, че е станала грешка. И ако си мислите, че това е конфузно, какво ще кажете за гафа през 1938? Тогава вместо Алис Брейди, която не можела да присъства на церемонията, на сцената излязъл неизвестен човек, който благодарил на Академията от името на актрисата и изчезнал. До ден днешен никой не е виждал нито него, нито статуетката. През 1973 пък Марлон Брандо се отказал от присъдената му награда Оскар за главната роля във филма Кръстникът на Франсис Форд Копола, за да протестира срещу дискриминацията спрямо индианците. Не само това, но той лично изпратил дъщерята на индианския вожд Сашийн Малкото перо да го представи на церемонията. Никой обаче не може да забрави култовата целувка, която напълно неочаквано и неканено Броуди "подарява" на Холи Бери, докато му връчва Оскара. След като получава наградата през 2003, Ейдриън Броуди напълно неочаквано, пред очите на всички, се нахвърля направо на сцената върху колежката си Холи Бери. И въпреки че преди това актьорите не са много близки приятели, страстната им целувка продължава цели 6 секунди. Така приятната радост от наградата се съчетава с още по-приятно публично докосване с устни на двамата, което става абсолютна сензация на церемонията. 


НЕ, МЕРСИ!

Някои актьори цял живот жадуват да получат красивата златна статуетка. За някои обаче това хич не е важно. И то толкова не им е важно, че когато я получават, те правят нечувано светотатство в Холивуд – връщат я! Първи прави това Джордж Скот през 1971, като абсолютно шокира цялата филмова гилдия. Втори, и то грандиозно, го прави – Марлон Брандо, чиято статуетка е дори изпратена след церемонията до адреса му, но той отново отказва да я приеме. Сега, след като цялата еуфория по връчването на наградите и тази година отмина, можем единствено да си пожелаем повече качествено кино и по-малко гафове. Очакваме новите заглавия и не забравяме пуканките. А вие какво последно гледахте, което наистина ви впечатли?