Кое е първо – барът или музеят? Ако попитате някого в Уолсол – индустриален град в Англия – може би ще вдигнете вежда срещу отговора. Преди 17 години в центъра му расте нова галерия за съвременно изкуство, която е първата голяма причина там да има туристи (237 000 само на прага на века). След нея никнат и нова автобусна спирка, по-модерен бар, библиотека, може би дори кино и гара, дотогава липсващи в града. Накъде бием? Културният мениджмънт е голяма работа, когато е в добри ръце.

Историята на Уолсол е в тези на Питър Дженкинсън – културен предприемач с 20 години опит и управител на английската платформа за креативност в образованието Creative Partnerships, която днес работи с бюджет от 110 милиона паунда. През 2016 той и Шийла Райт (също експерт по културната политика с двуцифрен стаж) застават рамо до рамо в Залцбургския глобален семинар, за да кажат няколко важни неща в същия дух: днес е може би най-интересното време за иновации (но не най-лесното), младите са важни, защото "повечето решения в живота им се взимат от възрастно поколение, което не говори на техния език", а културата винаги е имала силата да променя градските пространства и средата въобще. В публиката отсреща са Албена Тагарева, Виктор Янков, Йоана Стефанова, Лилия Йовчева, Рая Стефанова и Юлиана Дечева, които са изпратени на семинара с подкрепата на Фондация Америка за България. С нейна помощ днес те организират форума Долу-горе култура, за да поканят двамата лектори (заедно с директора на Британския съвет Любов Костова) за същия разговор и в България.

"Често ме питат "какво всъщност работиш?" Аз не мога да кажа "счетоводител съм, върша това и това", но правя други важни неща: давам идеи в сферата на културата и устойчивото развитие, комуникирам с артисти, преподавам, редактирам книги. Мисля, че всеки млад човек, който се занимава с култура, трябва да намери вариант да разкаже историята си по начин, който помага на неговото общество. Без значение каква медия избере." С тези думи Шийла Райт ни насочва към темите, по които ще говори и тук – ролята на културните предприемачи, креативните пространства и изместването на фокуса към социални, граждански и политически ангажирани практики.

Можем да се включим в тези срещи (на английски език) два пъти – на 11 май от 18:30, когато Питър и Шийла ще участват в отворен разговор в Новата конферентна зала на Софийския университет, и на 15 май от 14:00 в Дом на културата Борис Христов в Пловдив, когато двамата ще водят свое професионално ателие. Тогава разбираме повече за това как да преодоляваме трудностите при организиране на културни събития, а още сега бързаме със записването – кандидатстването е до 1 май с кратка анкета за нашия опит и интереси, която намираме на страницата на събитието Форум 2019: Долу-горе култура във фейсбук.

Долу-горе култура се случва с подкрепата на Фондация Америка за България на 11 май в Новата конферентна зала на СУ  и на 15 май в Малка конферентна зала на Дом на културата Борис Христов

Кандидатстване до 1 май