ГАРГИТЕ ОТ БЕЛОКРУШКА
Ако познавате Олдъс Хъксли само с антиутопичния му роман Прекрасният нов свят, към лавицата сега полита и единствената му книга за деца, която британецът пише за племенницата си Оливия през 1944. Гаргите от Белокрушка са на едно перце разстояние от това да останат в историята, когато къщата на семейство Хъксли изгаря при пожар, но един екземпляр по чудо оцелява при съседите и сега издателство Лист го добавя към поредицата си Детски шедьоври от велики писатели. Историята за семейство симпатични гарги, които искат да си излюпят гарджета, идва в 44 квадратни страници с превода на Зорница Христова и чудните илюстрации на Ина Христова, а за да зарадвате мъника (5+), търсете в книжарниците след 24 септември с 11лв в ръката.
ДЖОРДЖ И СИНЯТА ЛУНА
Може би отглеждате бъдещ астрофизик, който вече чете лакомо за Космоса, или пък тъкмо обратното – искате да събудите интереса на хлапето си към Вселената? И в двата случая печелите с петата книга за любопитния Джордж, която разказва за най-малката от четирите Галилееви луни на Юпитер, известна като "синята" заради дебелата си ледена кора. Звучи ви космически далечно и сложно, но Стивън Хокинг и дъщеря му Луси отново превеждат научните факти на достъпен език с приключенията на Джордж и Ани, а междувременно слагат и голям въпросителен срещу проблемите с вербалното насилиe и интернет тормоза. Преводът на Христо Димитров се събира между кориците на Дамян Дамянов, а уроците за малки и големи излизат от Сиела за 17лв.
МОМЧЕТО ПОРАСТВА. ПРИКЛЮЧЕНИЯ В АФРИКА
"Разказал съм само за събитията, които смятам за паметни", предупреждава Роалд Дал в част втора от автобиографията си, която, след чудатите истории от детството му в Момче, подхваща по-сериозни теми като порастването и войната. Преди да се превърне в писателя хуморист, измислил Чарли и шоколадовата фабрика и Матилда, Дал първо заминава да работи в Източна Африка, а после става летец по време на Втората световна война. Какво е да кръстосваш океани с кораб, да се срещаш с непознати племена, да водиш битки във въздуха? Изчакайте малкия да заспи, преди да посегнете и вие към изданието на Ентусиаст за 12лв, в което пощенските картички и илюстрациите на Куентин Блейк ще държат нощната лампа светната до късно.