От концепция до AI – Парадокси на съвременното изкуство. Може ли всичко да бъде изкуство?

На 17 февруари от 16:00 се отправяме към Дома на киното за една специална лекция с тема От концепция до AI – Парадокси на съвременното изкуство. Може ли всичко да бъде изкуство?

Къде е границата между изкуство и не-изкуство? Кои са някои от най-парадоксалните произведения от последните десетилетия и как те отразяват настроенията и дилемите на съвременното общество? Колко често случайни неточности и грешки се превръщат в идейни и естетически качества на творбите? Може ли изкуственият интелект да участва равностойно в света на визуалните изкуства? Задаваме си тези и много други въпроси на събитието, което иска да ни провокира да се замислим.

В лекцията се включват 6 лектории, с които заедно ще разнищим тази тема. Съвременния визуален и пърформанс артист Иван Мудов, психологът и арттерапевт, основател на Институт за терапия и експресивни изкуства – София са първите двама гост-лектори. Към тях се включват и кураторът Стефан Стоянов и Светлана Куюмджиева – историк на изкуството, куратор, критик и доктор по изкуствознание, която познаваме и като артистичен директор на проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Последните две имена са на радио- и телевизионния журналист Даниел Ненчев и Красимира Буцева, която е съвременен визуален артист, писател, изследовател, а наскоро се разбра, че ще представи България на предстоящото издание на Венецианското биенале с проекта си Съседи (в партньорство с Джулиан Шехирян, Лилия Топузова и куратор Васил Владимиров).

С всички тях се спускаме заедно в търсене на отговори за парадоксите в съвременното изкуство.

Основна снимка: Maurizio Cattelan, „Comedian“ (2019)