От кръста нагоре

VOL.1: SNAKE LEGEND
Под звуците на Do You Want to Know a Secret на The Beatles влизаме в новия дом на Smokov Tattoo, за да ви разкрием ето каква тайна: освен естествена кожа, отборът на студиото татуира и 100% памук. Говорим за тишъртите с етикет Snake Legend, които вече допълзяха до нашия торс – ред е на вашия.

Те са братята Стилиян и Колоян Смокови и рисуват, откакто се помнят. Някога през 90-те отварят и собствено студио за татуировки, в което сега стискаме артистичната ръка и на Павел Калоянов (преди да го изпратим с поглед до паравана, зад който нечия кожа чака иглата му). Друга е мисията, с която сме дошли, но защо да не ви кажем и това: новото пространство на Солунска и Цар Асен (заменило старото на Шишман и Юрий Венелин, отесняло за захапката на Smokov) е всичко, но не и стереотипната тату бърлога с тежък саундтрак и мрачни стопани. Големи прозорци огряват уютен интериор и жестоки рамки по стените, от които веднага разбираме едно: няма начин тениските, пипнати от същите ръце, да не са велики.Идеята за тях е в съзнанието на момчетата от години, но да стане реалност излиза сложна задача. Първо трябва да намерят екстра мекия памук, върху който винаги са си представяли дизайните си, после – точен производител, който да приема поръчки от само няколко бройки, а накрая идват и рисунките. Да са изпипани и като за всеки вкус (от супер изчистени до щедро детайлни), без да изневеряват на този на Смокови, е най-приятното предизвикателство за двамата артисти. "Като пъзел е – махаш едно парче и слагаш друго, докато намериш правилната комбинация", описват ни играта сглоби-си-сам-модна-линия, която пъха схеми на фланелки в ръцете на братята винаги, когато там няма машинки за татуиране.Бавно, но пък без компромиси, всичко си идва на мястото в началото на годината, когато марката Snake Legend лепва на първите готови тениски. Днес вече я четем върху 15 вида мъжки (от S до XXL) и 4-5 дамски екземпляра (от XS до XL), ситопечатани с бои на водна основа, които сега са релеф, но след три пранета ще приемат онзи хубав винтидж фасон, когато мастилото сякаш е попило в тъканта. След няколко седмици закачалките тук ще се преоблекат и в нови, по-свободни кройки за жени, а нататък Калоян и Стилиян мислят да вадят по 2-3 свежи дизайна всеки месец – за тяло, а защо не и за глава?

Тениските Snake Legend са в студио Smokov Tattoo на Цар Асен 20
пн-сб 11:00-19:00
facebook.com/snake.legend.clothing
Ще ги намерите и на базара Ангели и прасета в Склада на Бенковски 11 между 16 и 18 декември

VOL.2: СВЕТОСЛАВ СТАНКОВ
Ако и вие не оставяте онази платнена чанта с хартиената лодка и надписа МОРЕ, слушайте внимателно: бащата на линията Светослав Станков е готов да влезе с шут в гардероба ви още веднъж – със снежнобялата си колекция тениски, която тъкмо изплува на хоризонта.

Всъщност и да не пускате портфейла си в МОРЕ-то, няма как да не сте попадали на неговия рисунък поне веднъж (най-малкото в Програмата, ало!). Светослав е илюстратор, който се захваща с графичния дизайн само преди пет години и за отрицателно време става страшно про. Такова, че днес държи пачка големи клиенти, а пощата му е препълнена от питанки в стил "Няма ли да пуснеш и тениски най-накрая?"."Въпрос на време беше да се появят", признава ни сега, когато колекцията вече е факт. Лимитирана. Стопроцентово памучна. Дигитално щампована с негови авторски илюстрации върху размери за всеки гръб. И тотално страхотна. А наистина ли всичките са уникати? "Тениската се поставя ръчно на плота за печат, машината също се настройва на ръка и това по своему предполага леко различие във всеки екземпляр", разказва ни по месинджър от родния си Бургас, което обяснява защо засега уникалната му продукция е достъпна за нас само онлайн – първоначално през фейсбук, а скоро и в отделен сайт, който Светослав вече строи за целта.
И какво следва нататък? Каквото приливът донесе, но ако очаквате това да е серия фланелки във всички цветове на дъгата, ще трябва да ви кажем "студено". "Илюстрациите контрастират идеално върху бяло", обяснява Светослав, който би експериментирал с материали и печатарски методи, но и занапред мисли да поставя на плота само такъв снежен текстил. Не че ако го помолите за друго, непременно ще ви каже "не". Пробвайте се – така (поне) веднъж вече е правил и цяла илюстрация от нулата. За всичко останало, както сам ще ви подкани, "в случай на харесаност и исканост – пишете ми".

Тениските на Светослав Станков са на facebook.com/svetoslavstankovdraws
Илюстрациите му може да следите и на behance.net/svetoslavstankov и instagram.com/svetoslav_stankov_draws/