От трън на блог – три места в нета, които ни помагат да опознаем София, за да я обикнем

WhATA

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Миа Янева

Блогът на архитектурната група, създадена през 2005 във влака Виена – Будапеща, е извор на добри идеи за заобикалящата ни архитектурна среда, място, където да прочетем кратки иронични и критични бележки за недомислиците в града, или просто начин да се информираме за новостите чрез добрия снимков материал. Авторите пишат сравнително често и поддържат интересен стил, а за трите години, в които блогът съществува, зададе няколко смислени посоки на действие, сред които съхраняването на обекти на културата като Захарна фабрика например. Дръжте ги под око на whata.org.

Sofiology

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Миа Янева

Сравнително нов блог, в който темите са асорти, а идеята е стара колкото света – всичко да е в помощ на модерния градски индивид да живее по-добре и да се наслаждава на това. Заведения, места за разходки, магазини и всякакви градски тенденции – основното тук е, че информацията е от първа ръка, има и снимки, а цедката пуска само качествени събития, места и личности. Уверете се на sofiology.com.

София за нас

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Миа Янева

Няма да ви впечатли с външния си вид, но ще ви предложи любопитна информация за всякакви значими каузи като спасяването на къщата на арх. Фингов или за това какво се крие в подземните пластове на града, плюс новини за всякакви културни събития. Блогът се поддържа от две обществени организации и един свободен гражданин. Разгръща се под формата на мониторинг на разнообразни по тема публикации в пресата и може да бъде следен на sofiazanas.blogspot.com.