От ядка мляко

Не сме обявили война на млякото, вдъхновени от речта на Хоакин Финикс на Оскарите, просто растителните му варианти са ни вкусни. Цените им в магазина обаче отблъскват апетита, затова днес ги приготвяме вкъщи и ги сприятеляваме със супер добавки.

Макадамия с ванилия

Най-известните неживотински млека се правят от смлени ядки, накиснати предварително. Ако сте пробвали, знаете колко се променя вкусът им, след като са поседяли няколко часа във вода – дори познатият бадем става далеч по-сладък, а и по-полезен. Тук обаче действаме с макадамия за по-интересно, като я оставяме да се размеква във ваната за около час на стайна температура. След това є добавяме вода в съотношение 1:4 (или 1:3 за по-гъсто мляко), разбиваме в блендера и прецеждаме с гъсто сито или с марля. После щедро се поръсва с ванилия, а струйка агаве или мед вадят най-добрите черти на макадамията.

Оризово с куркума

За оризовото мляко опциите са безкрай – според някои е най-добре да се прави от сварен кафяв, други пък го предпочитат от дългозърнест. Чували сме и теорията, че е нужно оризът да е сготвен толкова ал денте, че даже да не е докосвал котлона – тоест залива се с вряла вода и се оставя да изстива постепенно 4-5 часа. Ние обаче харесваме класиката, затова сваряваме бял ориз. Чаша от него се добавя към 4 такива с вода, подслажда се най-успешно с няколко фурми и всичко се пасира за около минута. След прецеждане може да го пиете по тайванската рецепта с лъжица-две фъстъчено масло или да действате по индийско впечатление – щипка куркума дава още малко полезна стойност.

Овесено с какао

Овесеното мляко е с нежен вкус, а е мило и към организма с голяма доза витамин B2. То е единственото, което става наистина в две стъпки: смесвате каквито овесени ядки ви се намират, дребни или едри, с вода в съотношение 1:4 и разбивате в блендер за около 30-45 секунди с щипка сол и малко кафява захар. После го опитайте – ако ви харесва текстурата, сте готови, но ако го предпочитате без миниатюрните частици вътре, прецедете го като нас. Накрая с лъжица какао се разбива отново за момент, за да стане идеално за пиене, а пък въглехидратите му го правят и хранително, освен че е вкусно.