Отлитаме от Терминал 0 с Hayes & Y

Текст: Ели Цонова

На 6 октомври Hayes & Y ни зарадваха с дългоочакван нов сингъл. Terminal 0 мина рекордните за родната алтернативна сцена 1000 слушания в Spotify още в дебютния си ден, а мелодията упорито не напуска съзнанието ни и претендира да се превърне в често посещавано кътче на музикалната ни карта. Видеоклипът е сниман и режисиран от Рая Руменова, с директор-фотография Ирина Иванова – ИррА, и под арт-режисурата на София Добрева – Nolita.

Всеки кадър е изпипан с много естетически усет, всяка дума е на мястото си, а снимачната локация – изоставеното летище в Русе – е елементът, който свързва носталгията по миналото с мрачната вътрешна борба на различните личности в нас. От топлата цветова гама, изчистения дизайн на продукцията, продължителните кадри, позволяващи на композицията да „диша“, до свежите синтезаторни акценти, които раздвижват аранжимента, Terminal 0 несъмнено е произведение на изкуството както музикално, така и визуално. Как е създадена песента и какво можем да очакваме от бандата в близкото бъдеще, разказва Благо Анастасов.

Разкажете малко повече за Terminal 0. Как се спряхте на името и какво означава за вас песента?

Подходът ни беше по-различен от всичко досега – за първи път гледахме на видеото и песента като едно неразделно цяло. Търсихме име, което да може да обедини двете в едно общо произведение. Връзката на името с видеото вероятно е по-очевидно – то е заснето на нефункциониращото Летище Русе, но връзката със значението на текста също е факт, макар и малко по-абстрактна. Предпочитам да не я разкривам на този етап, за да оставя хората да я интерпретират за себе си. Ще подскажа само, че думата Terminal на английски има и друго значение. 

Какъв беше творческият процес при написването и продуцирането на Terminal 0? Има ли интересни истории или предизвикателства, пред които се изправихте по пътя?

Процесът беше дълъг – имам чувството, че отделяме повече време на всяко следващо парче. Имахме няколко песни, по които работехме, и тази се открои като първи сингъл. Дълго време търсихме точния припев, точното интро, точния бас саунд – надявам се да си личи вложеният труд. 

Разкажете ни за сътрудничеството и синергията между вас при създаването на тази песен? Как вашите индивидуални силни страни спомогнаха за нейното създаване?

При нас винаги работи максимата, че 4 чифта уши са по-добре от един. Понякога може да се случи някой от групата да не свири в някой запис, но за щастие това не е проблем – егото отстъпва място на общото благо. Конкретно за тази песен всеки допринесе с идеи и мнения – смятам, че който ни следи вече може би забелязва индивидуализма ни като инструменталисти. Например соло китарата на Радо на припева или малките импровизации на Иво и Денис. 

Hayes & Y
Снимка: Ирина Иванова – ИррА

Текстово, има ли конкретни послания или емоции, които целите да предадете чрез Terminal 0? Каква е историята зад текста?

Текстът на Терминал Нула (харесва ми, че заглавието може да бъде казано и на български, това може би е първото ни такова) е за борбата с егото. И други пъти съм писал по тази тема, тъй като я намирам близка и интересна. Тази песен представлява разговор между два (или четири) АЗ-а и тяхната битка за надмощие. Единият се опитва да убие другия, защото го вини за лошите си постъпки. Но в крайна сметка “You are the same as me” – нашите лоши страни са част от нас и ни правят завършените личности, които сме. 

Визията на Terminal 0 е пленителнa и естетически изпипана. Каква е идеята зад визуалната концепция и как тя се свързва с песента?”

До голяма степен вече го загатнах в другите отговори, но видеото демонстрира битката за надмощие между различните части на личността ни. Понякога се отдаваме на лошите си страни, а понякога успяваме да ги надмогнем. Решихме да я пресъздадем чрез игра на дженга – игра, в която балансът е ключов и крехък. Визуалната концепция е на София Добрева, която е арт директор на нашата група от години, а видеото бе режисирано от Рая Руменова с оператор-постановчик Ирина Иванова. 

Terminal 0
Снимка: Ирина Иванова – ИррА

Снимахте клипа към песента на отдавна затвореното летище Русе. Как ви хрумна да снимате точно там и каква е символиката на мястото?

Летище Русе ми попадна в интернет преди време и веднага знаех, че искам да направим нещо там. Започнахме един процес на търсене на контакти и проучване на възможностите това да се случи. Когато срещнахме съдействието на Община Русе и хората, които стопанисват летището и на които сме много благодарни, започнахме да мислим смело и мащабно. Доста бързо завъртяхме цялостна концепция около летището – знаехме, че е изключителна рядкост да имаш достъп до такава невероятна историческа сграда, в толкова добро състояние. До голяма степен летището събуди идеите и даде тласък на концепцията, а не обратното. Сега е моментът да кажа, че следващият ни сингъл също ще има клип от там, като тази символика ще продължи и в целия предстоящ втори албум. 

Какво да очакваме след Terminal 0 от Hayes & Y? Имате ли някакви предстоящи проекти или вълнуващи планове, които бихте споделили с читателите на Programata?

Работим по втория сингъл, който смятаме да изкараме първите месеци на 2024 година, а до края ѝ да издадем и втория ни дългосвирещ албум. Вълнуваме се много, тъй като имаме много ясна посока – както музикално, така и визуално. Песните са много хубави и нямаме търпение да ги чуете. Разбира се, междувременно ще имаме и много концерти – първия ще обявим съвсем скоро.