Велики парчета на Pink Floyd, аудио-визуална лудница и нерафинирано политическо послание са трите съставки, на които можем да разчитаме, когато става въпрос за спектакъл на британския визионер. С какво друго ще ни пръсне главите на 4 май в Арена Армеец, редим отдолу, но спокойно – спойлъри и ние не четем.

4 милиона долара за продукция са нищо пред 60-те, похарчени за The Wall, но ако през ума ви минава мисъл, че са пестени пари или въображение, изгонете я. Както и в предното шоу, гигантска видеостена с 22 метра ширина излиза на сцената зад живата банда на Уотърс, а няколко по-малки екрана напомпват ефекта на мултимедийния разказ отстрани. Сложна система от лазери се вплита в осветлението, защото как иначе ще “построят” пирамидата от обложката на The Dark Side of The Moon?! Култовият албум е един от четири подобни на Pink FloydThe Wall, Wish You Were Here и Animals), от които басистът на прогресивните рок легенди вади парчета за сет с общо 22 песни. Сред тях са и композиции от последния солов диск на Уотърс, Is This the Life We Rally Want?, който излезе преди година и беше обявен от критиката за най-пинкфлойдския му проект, докато феновете просто нямаха думи.

Оставяме ви да налучкате парчето от Animals, с което Роджър Уотърс изразява мнението си за президента на САЩ. Тук само казваме, че начинът, по който го прави с помощта на мултимедия и… сатирично-модифицирано животно, няма да остави съмнение от коя страна на спора за мексиканската стена надига глас музикантът. Любопитното е, че турнето Us + Them стартира с дати в „червените“, тоест про-Тръмп щати през пролетта на миналата година, което, заедно с анти-Тръмп елементите, доведе до спекулации за провокация. "Не е нарочно. Аз създавам шоуто и организирам музикантите, нямам нищо общо с графика", обяснява Уотърс, но щеше ли да е проблем, ако беше иначе? Не и за нас.

Тук още помним гигантската "оставка", която се изписа по време на The Wall в София през 2013, когато градът ни беше обшит с протести. Очакваме и този път шоуто да ни проговори с локален елемент, както се случва и навсякъде другаде, но какъв точно – търпим още малко, докато видим. И чуем, естествено. Обобщаваме сложните технически спецификации на звука с простите коментари на вече-слушали: "кристален" и "сякаш идва и от петите". Част от него е от беквокалите на дамския инди дует Lucius (пуснете си Go Home), който поема и главна роля за нова версия на The Great Gig in the Sky от покойния пианист на Pink Floyd, Ричард Райт.

Вече имате идея за всичко и че ще ви връхлита отвсякъде, но още не знаете каква е целта на финала – да усетим любов. "Голямото послание в това шоу е, че любовта има невероятната способност да влияе на всичко в нашия живот, дори романтичната любов променя животи." Аха, изглежда в заглавието, което ни звучеше като бунт, неслучайно има плюс.

Us + Them на Роджър Уотърс е на 4 май в Арена Армеец, 20:00, 80-160лв от eventim.bg, 345/440лв за VIP