Ценни са ни. Дори да показват най-баналния залез или просто стъпалата ти в морето, снимките са ни спомен. Не чакайте като нас да изгубите телефона си с всички кадри в него, за да се сетите да ги архивирате – става ето толкова лесно.

Започваме с вариантите за телефон. Пробвали сме няколко приложения-чекмеджета, които събират снимки, но идеално няма – едни са твърде тесни, други заяждат още при отварянето. Нищо подобно няма да ви се случи с Google Photos. Архивът събира всичко, което минава през камерата и, когато види WiFi, го качва в неограничено онлайн пространство. Работи на заден фон и иска само безплатна регистрация, с която можеш да влизаш през лаптоп или някой чужд телефон. Освен това идва с асистент, който прави гифове от поредица снимки, организира пътуванията по папки, ако е включен GPS, и ти праща спомени от миналата година по същото време. Изобщо знае как да е полезен, но най-вече – търси плашещо добре. Питаш за море, приятел, Родопи и за секунда виждаш всичките си снимки, на които те присъстват.

Дотук добре, но и лаптопът има нужда от вещ синхронизатор. Влиза Mylio – наш човек за между джаджите, който връзва до три устройства в едно след лесна инсталация. Вместо да държиш снимките от мобилния тук, а от фотоапарата – там, всичко се събира на едно място в тази малка програма, с достъп отвсякъде. Събужда се, когато свържеш флашка или каквото и да е със снимки върху себе си, и пита дали да ги запази. Побира до 25 000 кадъра, но срещу заплащане предлага и неограничено облачно синхронизиране.

И накрая – вземете външен харддиск, ако облакът ви е твърде плаващ. След всичко казано дотук, малкият правоъгълник с куп защити за файловете ви си остава най-стабилният – защото има огромна памет, която купуваш веднъж и използваш с години. Смешно е как дисковете остаряха толкова скоро, след като бяха обявени за "съвършена технология", но обикновените USB кабели, с които връзваме външната памет, засега не са тръгнали наникъде. Оставяме ви тук и ние – тристепенно меню защита би трябвало да е достатъчно и за най-добрата ви снимка от вечеря.