Педя човек – Билбо преди филма на Питър Джаксън

The Hobbit (1977)

Първата анимационна версия на Хобита се появява точно 40 години след издаването на книгата и е доволно амбициозен проект – за озвучаване са поканени известни тогава актьори (Орсън Бийн, Джон Хюстън), анимирането е поверено на студио Topcraft, а общият бюджет надхвърля сериозните за времето си три милиона долара. Резултатът е много забавна и изпипана продукция, която се придържа максимално близо до литературната си база, а визуално впечатлява дори и днес.

Сказочное путешествие мистера Бильбо Беггинса Хоббита (1985)

Фентъзи класиката на Толкин преминава безпроблемно Желязната завеса с многобройни преводи, а през 1985 идва време за първата му съветска телевизионна адаптация. Е, тя не може да се похвали с внушителни батални сцени и компютърна анимация като филмите на Питър Джаксън, но разказващият историята професор (алюзия със самия Толкин), грозноватият Амгъл и дебелият Билбо са много умиляващи.

Билбо Бегинс или Дотам и обратно (1986-1989)

Най-любимият ни вариант, очаквано, са комиксовите епизоди в списание Дъга – шарени, весели, изключително красиви. Над текста и илюстрациите се е трудил Сотир Гелев, следвайки превода на Красимира Тодорова от 1975. Трябваше да почакаме цели три години, за да прочетем всичките девет епизода (Дъга излизаше нерегулярно), но си струваше и след това си представяхме Билбо, джуджетата и Гандалф точно така, както ни ги бе представил господин Гелев.