Доставяме ви Джойс (през очите на Една О`Брайън), Бохумил Храбал, Еко, Кинг и един урок по история от Мат Ридли.
Ако има кръв
от Стивън Кинг
Бард, 25 лв.
Главният герой в една от трите истории (дала и името на книгата) Холи Гибни, по признание на самия Кинг, е сред най-обичаните му персонажи. Странна птица, която лесно се озовава в центъра на много неприятни случки (Края на дежурството, Мистър Мерцедес и Другият) и не така лесно ги разрешава. С историите в Ако има кръв, Кинг се отдалечава от клоуните убийци и вампирите от древни времена. Чудовищата тук са в много по-прозаични форми („Ако има кръв, пускаме го пръв” е известен новинарски израз и олицетворение на жадното ни за зрелища общество), което май ги прави една идея по-страшни.
Джеймс Джойс
от Една О’Брайън
Colibri, 17 лв.
Ирландският писател не е между живите от 1941 насам. Починал е на 58, което е постижение, предвид огромното количество алкохол, преминало през кръвта му. Джойс е изживял дните си в бедност, отчасти заради семейството си, отчасти заради собствената си любов към пиенето и екстравагантността. Този образ на писателя не е спестен от сънародничката му Една О’Брайън. Тя го представя точно такъв, какъвто бихме го срещнали в кръчмата – със смачкани дрехи, износени обувки и арогантно държание. Джойс с пагубно деструктивно поведение и Джойс със „стремглаво въображение и съзнание, в което думите напират, а образите се тълпят „като сенките на входа на подземния свят“: двете крайности се преплитат, за да получим пълния портрет на художника. Не само като млад.
Кратка история на иновациите
от Мат Ридли
Ciela, 17,90 лв.

Ридли отдавна твърди, че иновациите трябва да се възприемат като постепенен, предимно случаен процес, случващ се „отдолу-нагоре”, а не като предварително планирани събития, развиващи се „отгоре-надолу“. Или с други думи: иновацията е винаги колективен феномен, включващ проби и грешки, а не постижение на самотния гений. Ридли извлича тези и други уро-ци от интересни истории за различни иновации, които умело разказва: от изобретяването на парните машини до употребата на интернет търсачките.

Pape Satàn Aleppe. Хроники на едно течно общество
от Умберто Еко
Colibri, 22 лв.
„Папе Сатан, папе Сатан, алеппе”, казва Плутон в началото на седма песен в Ад на Данте. Все още не се е намерил експерт, който да разбере какво означават загадъчните думи. „Времената са такива, обяснява Еко, че голяма част от онова, на което попадаме, е абсолютно непроницаемо”. И след като прави тази уговорка с читателя, Еко свободно му поднася собственото си тълкуване по злободневни и вечни въпроси като мобилните телефони, монотеизма, онлайн порното, Хари Потър, конспирациите, тамплиерите, социалните медии, Стивън Хокинг, Хелоуин, таксиметровите шофьори, Джеймс Бонд, Берлускони… Май трябваше да изброим само темите, по които Еко не е намерил вдъхновение да пише.
Мориарти и легенди
от Бохумил Храбал
Colibri, 18 лв.
„Някои от текстовете, след като ги написах, ме събуждаха нощем. Изпотявах се и скачах от леглото.“ С това признание Бохумил Храбал завършва Мориарти и легенди: колекция от наглед брутални истории, публикувана за пръв път през най-славните времена на писателя – 60-те години на миналия век. Думата „мориарти” е използвана в смисъла й на „кървави истории за убийства и страшни събития”, а легендите черпят корените си от митология, градски фолклор и кръчмарски разкази. От заглавието (и корицата) може би се носи силен аромат на хорър, но страниците ще ви потопят дълбоко в сложни характери, човешки отношения и размисли върху писателството и връзката между автор и читатели.