Потъваме в прегръдките на Амазония в петото издание на „Ловци на истории“

InGlobo

„Когато си опрял тялото си, душата си, духа си в природата, когато си обгърнат от нея, падат всички маски и истинското ти лице се оголва. Това е истинската прегръдка. Това е прегръдката на Амазония“.

Под гъстия покрив на екваториалната растителност, под сплетените пръсти на буйните клони и лиани, в тишината, която превръща всеки звук в аларма за потенциална опасност – сам, без моторизиран транспорт Филип Лхамсурен прекосява места, необходени от човешки крак досега. Потегляме по стъпките му през дъждовни гори, савани, реки и планини в ексклузивната прожекция неговия филм Прегръдката на Амазония. Премиерата е в рамките на петото издание на Ловци на истории на InGlobo на 25 октомври в City Stage. След излъчването на лентата оставаме за вълнуващ разговор с безстрашния приключенец – автора на филма и неговия главен герой.

Филип Лхамсурен приема предизвикателствата, които той самият си поставя, с отворени обятия. С готовност се впуска във всевъзможни пътешествия, като по време на странстванията си пише дневници, които по-късно се превръщат в книгите Душата на човека и Забравените пътища. Предприема първото си пътуване още на 17-годишна възраст, когато решава да се завърне към корените си в Монголия. Прекарва две години там, опознавайки Централна Азия и Южен Сибир, кръстосва степите на кон и губейки се съзнателно, постепенно се намира. Тази среща със себе си, възможна единствено в самотата на природния простор, се превръща в основа на философията на Лхамсурен и го мотивира за още много приключения.

10 години по-късно се завръща в родината си за втори път, като този път оцелява в тайгата през зимата при температури под минус 45 градуса. През 2013 година изминава над 10 000 километра с велосипед, свързвайки две планини в два различни континента: родните Родопи и планината Памир в Централна Азия. Две години след това предприема първото си пътуване през Южна Америка, което прекратява преждевременно след 3 месеца премеждия през планини и гори, защото губи по-голямата част от екипировката си във водите на Амазонка, ограбен е и е подложен на обстрел. Въпреки това той не се отказва от мечтата си и поема на повторна експедиция в Амазония, този път в противоположна посока.

Ловци на истории

Именно това пътуване се превръща във филма Прегръдката на Амазония. На 25 октомври в City Stage ставаме свидетели на борбата и сливането му със стихиите, на срещите с диви животни и с местни жители. С него сме, докато прекосява зеления безкрай с кану, пеша и с велосипед. За предоставянето на всички тези превозни средства Лхамсурен разчита на фотографа Румен Койнов, който отдавна живее там и го посреща с всичко нужно на предварително определени локации. След прожекцията можем да зададем въпросите директно на Лхамсурен и да почерпим от неподправената мъдрост на неговите истории. Билетите са тук на цена 33 лева.