Писани и неписани правила в Полша: Вкусът

Започваме от писаните. 3 май е денят, в който поляците честват приемането на своята конституция (и поводът да се сетим за тях, разбира се). Гордеят ли се? Много. И това е съвсем в реда на нещата, защото Полша (може би не сте знаели досега) е пионер в Европа и втората в света държава (след САЩ), що се отнася до демокрацията и свободата. А неписаните правила? Тях ще отнесем към културата им на хранене. Като например това, че всяка вечеря в Полша трябва да започне със супа. В случай че не ни вярвате, опитайте да си поръчате салата като старт в някой полски ресторант и наблюдавайте колко умело ще бъдете разубедени. Супата е норма. А доматената е традиция.

Полска доматена супа

Палитрата от вкусове в полската кухня е богата. Използват се някои азиатски подправки, усеща се кримско влияние, следа оставят и евреите, както и чуждестранните кралици, донесли по някоя и друга съставка от собствената си страна. Като Бона Сфорца, съпругата на полския крал Зигмунд I например, която разтърсила из основни полската кухня с любов-та си към зеленчуците. Чували сме (и имаме намерение да проверим на място), че и до днес в магазините се продават букети от моркови, праз, целина или зеле под общия етикет "италиански неща". Ние също като Бона Сфорца о-бо-жа-ва-ме зеленчуци, затова рецептата за полска доматена супа, или zupa pomidorowa, е безспорният ни избор за старт на вечерята. И все пак полската доматена супа не е ПРОСТО доматена супа. В една купа pomidorowa ще откриете цяла сладко-кисела симфония от вкусове. Лесно можете да направите супата вегетарианска, но традиционната рецепта призовава към използването на пилешки бульон. Останалите съставки са предимно подправки, ориз и сметана. Неписаното правило тук: нека доматите бъдат пресни.

Картофени палачинки

Продължаваме да готвим със зеленчуци, защото следващият ни избор са полските картофени палачинки, известни като placki kartoflane или placki ziemniaczane. Те са вкусни и доста лесни за приготвяне, а вариации на това картофено ястие ще срещнем и в други кухни по света (еврейска, литовска, чешка, че дори и добре познатите ни картофени кюфтета). Можете да си играете с нюансите на вкуса, като добавяте настърган чесън, лук, морков, пащърнак, тиквички или други зеленчуци в тестото преди пържене. Адски вкусни са и с нарязан бекон. Могат да се настанят в чиниите ви поръсени с малко захар или гарнирани със заквасена сметана и ябълково пюре. Неписаното правило тук: настърганите сурови картофи потъмняват бързо. Можете да попречите на процеса, като ги накиснете в студена вода с лимонов сок, оцет или разтворен витамин С на прах.

Руло с мак

Зад този сладкиш няма кой знае каква история освен лична. Никой всъщност не помни откъде точно се е появил десертът, известен е само фактът, че е станал по-популярен в цялата страна след Втората световна война. Ние случайно сме го опитвали като деца и помним отлично нетрадиционния му (обаче жесток!) сладко-горчив вкус. Makowiec, както се нарича този сладкиш в Полша, се хапва често с кафе или чай като лека закуска. Той е нещо като семейна традиция и се твърди, че всяко домакинство има своята любима разновидност на рецептата. Като цяло рулото не бива да е прекалено сладко, но някои майстори обичат да добавят кайсии, стафиди или мед. Водещо, разбира се, си остава смляното маково семе (чиято символика е свързана с богатство и просперитет), като неписаното правило тук е, че семето трябва да се смели ръчно (в електрическа машинка за кафе например). Освен върховния вкус красотата на този традиционен полски сладкиш е… ами, красотата. Пригответе рулото с маков пълнеж, нарежете го на парчета и ще разберете за какво говорим.

С подкрепата на Полски институт в София


Други рецепти: