Планетата Земя в кадър в колекционерското издание на InGlobo

Отправяме се на околосветска обиколка като никоя друга: от най-рядко населените местности в Монголия и Намибия до пищната архитектура на Узбекистан; от пустите „космически“ пейзажи на Исландия с нейните невъзмутими ледници до жегата на екзотичната Латинска Америка; от скалните църкви на Етиопия до богато украсените храмове на Камбоджа и Индонезия; от плажовете на Занзибар и Гърция до солените езера на Боливия. Цялата планета се побира между малко над 200 страници, а транспортното ни средство е не самолет, а фотографски обектив.

При това човекът зад камерата е не кой да е – печелил е редица международни награди за фотография и има осем самостоятелни изложби зад гърба си. По образование е архитект, но страстта му са пътешествията с фотоапарат в ръка. Той е Димитър Караниколов и откриваме 217 от неговите кадри, подкрепени от вълнуващи истории, в новото специално двуезично издание Истории от планетата Земя на InGlobo. Завладяващите фотографии са придружени от истории на самия Караниколов, както и от гост-автори, сред които Вероника Вапирова, Владимир Герасимов, Георги Милков, Десислава Олованова, Ирина Петрова, Мартин Граховски, Максим Мокдад, Момчил Захариев, Свилен Георгиев и Том Кърк.

Техните преживявания, разказани увлекателно и красиво, ни пренасят на далечни кътчета и непознати дестинации, но България също присъства на своеобразната фотографска карта. Взeмаме си почивка от тропиците и се завръщаме на родна земя, за да погледнем на дома си от неподозирана перспектива.

Въпреки че познаваме фотожурналиста най-вече от снимките му с дрон, Истории от планетата Земя представя целия диапазон на талантите му. Разнообразието не спира до портрети и пейзажи, а ни позволява да надникнем наистина дълбоко в разказаните светове. Разбира се, Караниколов не оставя дрона си у дома, но подхожда изключително иновативно и заснема някои портрети именно с него.

В ексклузивния журнал виждаме и изоставени сгради, които пазят духа на миналото между четирите си стени, както и необичайни архитектурни експерименти с уникални форми. Абстрактните терени ни предизвикват да разгадаем енигмата на тяхната география, експериментите с изкуствен интелект открехват вратата към бъдещето, а мобилните фотографии доказват, че фотографският усет не познава никакви технологични ограничения.

В предговора си към фотожурнала главният редактор на InGlobo Свилен Георгиев споделя: „Ние, хората, не можем без истории. Те подреждат и материализират света ни, помагат ни да го разберем, но и да си го представим по-красив. И ни вдъхновяват да се опитаме да го направим такъв. Обичаме да ги слушаме, четем, гледаме, разказваме. И така разбираме повече и за себе си. А когато срещнем наистина добър разказвач, искаме винаги да сме в компанията му, да бъдем с историите му. Защото всяка от тях е урок, а заедно имат силата да начертаят карта на живота, на която можеш да разчиташ дори когато си загубил пътя“.

Фотожурналът Истории от планетата Земя вече очаква своите читатели в обектите на InMedio и Relay, в избрани пунктове за продажба на периодичен печат, в бензиностанции, в големите магазини Фантастико, на летище София, Coffee Syndicate, Gifted Sofia, Elephant Bookstore, Mahala Bookstore, +Това, ДОМ, както и в онлайн магазина на InGlobo.