Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции и др.

За музикалното оформление на тържественото откриване, с фънки бийтове, ще се грижи DJ Gudel, а студени коктейли ще забъркват барманите от artnewscafe.

Проектът представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани – първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 2 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната, като амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

През 2015 темата на международния фестивал за архитектура – One Architecture Week 2015, който ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив, е При-общена река. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на Пловдив. Преди и по време на фестивала ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум и др.