Личният му живот обаче е на една струна с музиката от много по-отдавна: Доминик расте в Аржентина, където за пръв път докосва китара, после се мести в САЩ и свири в различни групи, а през 80-те на турнета го канят King Swamp, The Pretenders, Фил Колинс, Пол Йънг и Level 42. Как звучи последният му засега албум Silent Light слушаме на рождения ден на Sofia Live Club на 12 май, но преди китарата му да вземе думата, мистър Милър ни пуска няколко парчета, които ни разказват за човека зад нея.

Песента, която звучи като детството ти в Аржентина
Jorge Cafrune – Zamba de mi esperanza

Спомням си, че я чувах много често, докато растях. Мисля, че описва перфектно пейзажа от звуци, който придружаваше годините на детството ми.

Песента, която често свиреше с бандата си в гимназията
Brothers Johnson – Get The Funk Out Ma Face

В гимназията в Америка участвах в банда, която изпълняваше най-вече кавъри. Ето тази песен например сме свирили доста често, наред с много други соул и аренби парчета.

Песента, която те научи да свириш на китара
Eagles – One of These Nights

Помня как с часове стоя и разнищвам това соло и ритъма му по слух. Винаги съм бил очарован от китарата в The Eagles. Все още съм.

Песента, която ти напомня на първите години със Стинг
Sting – The soul cages

Тази песен се откроява, когато става въпрос за ранните ми години със Стинг. В нея има много свежа рок енергия, която беше доста забавно да предаваме на публиката на концерти.

Солото на китара, които ти се иска да беше твое
Funkadelic – Maggot Brain

Това е най-искреното и най-възвишено изпълнение на китара, което някога съм чувал. Има и много други примери, разбира се, но това соло наистина ми казва нещо. Толкова е сурово.

Песента, която написа на един дъх

Sting – Shape Of My Heart

Бих казал, че тя сама се написа. Имам чувството, че аз просто бях там. После, когато Стинг измисли и текста, имахме напълно готова песен за по-малко от ден.

Песента, която винаги свириш на живо
Dominic Miller – Eclipse

Това е първата песен от моя първи албум и не мога да си представя някога да я изключа от свое шоу.

Песента, която ти напомня за любимо място
The Girl from Ipanema (Original version)

Рио де Жанейро е моят любим град и тази песен ме отнася там всеки път, щом я чуя.

Песента, която свириш, когато си сам
John Williams – Bach (Prelude and Fugue in Am BWV 997)

Много харесвам това парче и често го използвам, за да се упражнявам или да медитирам. Толкова е красиво. И трудно – но си заслужава.

Песента, за която не те попитахме, но искаш да споделиш
Stevie Wonder – Superstition

Това е най-фънки и зареденото с хубаво чувство парче, което въобще някога съм слушал. Винаги ме изпълва с щастие и оптимизъм.

Доминик Милър е в Sofia Live Club на 12 май от 21:00, 30лв от eventim.bg или 40лв на входа