Като Джун Йошида е шеф-готвач и собственик на Щастливото прасе, а тези дни е и гост в кухнята на Boom Burgers (нищо случайно, че те скоро отварят ново място, в което ще има и коктейли – в Прасето са ги докарали до връх). Като Happy DiscoPigg пък не спира да пуска диско и фънки истории от диджейския пулт – на 27 февруари го чакаме във French 75, а след седмица-две и в Жул Верн. Днес нарочно срещаме Джун след обяд, но супер композицията, която ни сервира, насища всички рецептори – слушаме разкази с мелодия, които ни носят от Япония до брега на морето на няколко шота текила.

Песента, която звучи в кухнята ти
Joey Badass – FromDaTomb

Много се кефя на олдскуул хип-хоп, а Joey Badass е един от малкото артисти от новото поколение, които ми допадат. Текстовете му са супер смислени, не е блинг-блинг, никакви мацки, пари и коли. В кухнята не става да си пуснеш Ник Кейв, защото имаш нужда от ритъм на работа – такава лудница е, че нещо трябва да ти дава енергия и да те надъхва. При нас това се слуша – хип-хоп, пънк, жеги понякога, примерно Rage Against the Machine. Събрали сме се все хора, които харесваме еднаква музика.

Песента, която никога няма да изтриеш от хард диска си
Frank Sinatra – My Way

Виждам себе си в тази песен, текстът говори за нещо, с което съм абсолютно съгласен – вместо да съжаляваш за едно или друго, трябва да гледаш напред. Иначе губиш от красотата на живота. Слушал съм това парче често и по много, защото е и леко бунтарско, което доста ми харесва. Бил съм малък-малък, сигурно на не повече от пет години, когато го чух за първи път – баба ми и дядо ми често си пускаха джаз и бяха големи фенове на Франк Синатра.

Песента, на която веднага ти се допива един шот
Rupert Holmes – Escape (The Pina Colada Song)

Това е много чийзи парче, ама много. Буквално ми се допива едно на него, защото хем е много весела песен, хем малко ме е срам колко ме кефи. Моят шот е текила – като изляза от кухнята и седна на бара в ресторанта, щом кажа "сипи ми едно кафенце", ми дават текила. Сложното идва, ако наистина ми се пие кафе, но хората вече започнаха да правят разлика между "сипи ми" и "направи ми", така че се разбираме. Случва се и като ми е напечено в кухнята, и като ми стане готино от нещо, а може и просто защото е четири часа и по този повод искам един шот. Обичам хубава текила и не я развалям със салата – никакви лимони и портокали отстрани.

Песента, която звучи в главата ти, когато не си хепи
Handsome Boy Modeling School – I’ve Been Thinking

Ако си туземец някъде, сигурно може да си непрекъснато щастлив, обаче в града живеем в друга среда и се случват неща, които няма как да не ти влияят. И когато не съм хепи, гледам да се вглъбя малко и да помисля. Генерално съм доста позитивен човек, но не винаги и не на всяка цена – и добре, че е така, иначе нали няма как да оцениш другото. А цялата шега с това, че станах Happy DiscoPigg дойде от една закачка с жена ми, Рене – аз започнах да я наричам "Дивака", а тя мен "Хепи", като тези две най-ужасни места, на които можеш да се храниш. Но думите ни отиват много на характерите.

Песента с най-готините думи
Leonard Cohen – Anthem

Обичам музиката повече от поезията, която може да звучи и като пълна тишина. Предпочитам да не ми е толкова тихо (макар че има неща, които много харесвам, Дамян Дамянов например). Като компенсация се заслушвам в текстовете и май започнах точно заради това парче. От тийнейджър много се кефя на Ленард Коен и в един момент най-накрая чух тази част от текста: "There is a crack in everything, that’s how the light gets in". След това изречение си помислих за първи път, че явно си струва да слушам по-внимателно. И ме накара да се замисля – да спра да търся винаги перфектното и да се науча, че човекът отсреща, също като мен, не е съвършен и не трябва да го съдя прекалено. Няма как да живееш под похлупак, така нямаш светлина – и стъклен да е, въздух няма да ти достига.

Песента, която ти звучи като супер добре композирано ястие
Champaign – I’m оn Fire

Едно добре композирано ястие не е задължително да бъде изискано, трябва просто да е в хармония – както е и това парче за мен. Трябва да има душа, да знаеш как да комбинираш вкусовете или в случая – звуците и текста. Цялото парче е супер секси, което също е важно. В добре композираното ястие може да има както три неща, така и трийсет, няма значение, но задължително трябва да е секси.

Песента, която може да те вдигне и след най-тежката вечер

Curtis Mayfield – Move On Up

Не знам дали въпросът е за след парти или за след кофти вечер, но и в двата случая това е парчето – защото е много зареждащо, няма как да не се усмихнеш поне малко. Беше през 90-те в Япония, когато си купих един best of диск на Къртис Мейфилд и тогава чух тази песен за първи път. Пазя си го и до днес, естествено. Имам колекция от над 700 диска и поне 800 касетки – в стария ми апартамент сега живее сестра ми, която постоянно ме пита кога ще си ги прибера, заемат адски много място. Имам и няколко плочи и си мечтая да си взема олдскуул уредба с грамофон, на която да слушам всичко. Другата ми голяма колекция е от книги, обичам да чета, но напоследък не остава много време. Харесвам всичко от Пратчет до Маркес плюс книги за всякакви кулинарни неща – сега съм на една за ферментацията, процесът ми е супер любопитен.

Песента, която си пускаш, когато си сам
Donny Hathaway – I Love You More Than You Will Ever Know

Музиката може да бъде много споделено изживяване, когато си на концерт или парти, но може да е и интимна емоция. Обичам тази песен, защото ми е много лична – слушал съм я в моменти на големи катаклизми. Когато останеш сам е добре да звучи точната музика, която да отговаря на състоянието ти. А и колкото и да съм социално животно, обичам да съм сам – често дори съм си самодостатъчен, което може да е проблем за някои хора, но каквото, такова.

Песента за път с кола на отворени прозорци

Commodores – Easy

Не съм фен на зимата. Приемам я, едно време даже карах ски, но като цяло съм топъл човек. Обичам юга, морето, океана, жегата дори. Харесва ми и очакването – да гледам през прозорците на колата ми е супер приятно. Достатъчно търпелив съм, за да се зареждам от очакването за море. Като всяко дете, и аз като малък постоянно питах кога ще стигнем, но сега дори само да изляза от града, вече се чувствам страхотно. Щом стигна плажа, обичам къмпингите – не за друго, а за да съм най-близо до морето, да се събудя и да съм директно на брега. Обичам и планината, но изживяването е друго – тя ме зарежда, а морето ми издърпва умората.