Плейлистът на Ивайло Василев от Jin Monic

текст Дани Николова; снимка Боряна Симеонова

Новото ЕР Black Beaches на българските ни инди-рок любимци Jin Monic ще слушаме през пролетта. Дотогава си пускаме плейлиста на китариста на бандата Ивайло, в който има от всичко: поезия, синтове и китари.

Песента, която е твоята „Мадлена на Пруст“ (бел.авт: словосъчетание, станало нарицателно за предмет, аромат, вкус и т.н, които отключват спомен за място или случка назад в миналото).

Manic Street Preachers – Motorcycle Emptiness

Първата песен от сетлиста на бандата през 2008, когато ги гледах на живо в Букурещ. Беше късен следобед, лятната горещина беше започнала да си отива и Manics забиха умопомрачителния си интро риф като шамар в лицето ми. От този момент нататък осъзнах, че смелата алтернативна китарна музика ще е част от живота ми завинаги.

Песента, с която тръгваш на протест

Kaiser Chiefs – The Angry Mob

Почти всички хитове на Kaiser Chiefs имат потенциала да бъдат протестна песен просто заради ненормалната енергия в тях. The Angry Mob е страшно надъхваща, особено в последните є две минути и ако сте я гледали на живо – знаете за какво става дума. В днешно време не страдаме от липса на поводи за протест, добре е, че има живец в нас. Предвиждам, че и в следващите години отново ще се налага да посещаваме площада пред Министерския съвет. Не бих се примирил със среда, в която сериозна част от „успешните“ хора и ролеви модели са посредствени, с висок афинитет към шуробаджанащината, с ниска обща култура. Искрено вярвам, че това може да се промени в позитивна посока – бавно, но реално.

Песента, която ти е смешно, че си харесвал като малък

Undercover – Baker Street

Този кавър се появи в началото на 90-те и ако правилно си спомням, беше част от телевизионна реклама на Adidas Torsion, която се въртеше по няколко пъти на час. Вместо да ми писне, в един момент толкова свикнах с него, че нямах търпение да дойде рекламата и да чуя част от песента.

Песента, на която последно танцува

House of Pain – Shamrocks and Shenanigans – Butch Vig Mix

Като част от новогодишния ни плейлист – да, имаше празненство с всички мерки за безопасност и предварителни Covid-19 тестове. В един момент всички бяхме на импровизирания дансинг, обвити в мъглата на неизвестното, което ни чака през 2021. Оригиналното парче е класически хип-хоп на House of Pain, но в този му вариант има ужасяващо яка дистортната китара, която променя играта.

Песента, която ще намерим във всеки твой плейлист

The Strokes – New York City Cops

Велико парче. Естествено спънатото начало и нарастващата пънкария с всяка секунда винаги ще ме радват и бих го сложил във всеки плейлист, който има за цел да накара мен или хората наоколо да се раздвижат. Strokes леко се сащисват, когато трябва да изкарват албума, тъй като съвпада с 9/11 и полицаите в Ню Йорк са на почит. Все пак в един момент излиза въпреки ироничното отношение към блюстителите на реда в текста.

Песента от вашия репертоар, с която се гордееш най-много

Jin Monic – No Matter

Синтовете. От години се промъкват в музиката на Jin Monic, леко измествайки фокуса от любимите ни китари и в No Matter стигат до най-сериозното си присъствие. Със сигурност се гордея с всички наши парчета, но тъй като е най-новото ни, може би наистина се вълнувам и вярвам, че No Matter има звучене като за 2021. Работихме с голям екип от близки хора – и по записа, и по видеото, и това се отразява на енергията, с която No Matter е заредено.

Песента, чийто текст ти откъртва главата

Radiohead – Weird Fishes/Arpeggi

Винаги съм смятал, че значението на което и да е произведение на изкуството никога не е сто процента ясно дори и на този, който го е създал. А интерпретациите може да са безброй и това е чудесно. В тази връзка моето разбиране за текста на Weird Fishes включва моменти, когато сме толкова несигурни в себе си – на всяка крачка, при всяко решение, че в един момент сме буквално на дъното. Класиката е обаче да осъзнаем, че от този момент нататък можем само да изплуваме нагоре. Една от последните фрази „I’ll hit the bottom and escape“ е една от най-странно оптимистичните, които съм чувал, и спокойно може да я използвам в трудни моменти.

Песента, която чу за пръв път на живо

Sting – Message in a Bottle

Със сигурност първите гигове, на които съм бил, са в столичните клубове на български банди. Без да подценявам това, първият истински голям концерт беше на Стинг на стадиона в Несебър преди 20-ина години. Чудехме се дали въобще ще изпее нещо на Police, а той директно удари Message in a Bottle и Walking on the Moon в самото начало. Беше извънземно.

Песента, на която би искал да направите кавър

Queens of the Stone Age – If I Had A Tail

Имаме някаква вътрешна шега в бандата – нашият басист Джокича от години я предлага за кавър и всеки път сме на милиметър от това да я направим, но все не се случва. Бих се стегнал да я науча само за да се почувства щастлив най-после.

Песента, която те накара да си кажеш: „Това е! Ще се занимавам с музика!“

Stereophonics – Maybe Tomorrow

Не е чак толкова еднозначен този момент, но със сигурност Maybe Tomorrow на живо със загнездващите се в ума рифове и неизбежна меланхолия по някакъв начин дадоха посока на доста от парчетата, които по-късно издадохме с Jin Monic. Една от първите китари, които си купих, беше Gibson SG именно заради Кели Джоунс от Stereophonics. Лошата преценка е обаче, че с Кели ни делят едни около 40 см в ръстово отношение и в моите ръце червената SG не изглежда толкова cool, тъй като е с много малко тяло. Затова пък я използвам често вкъщи.

Песента, която органически не понасяш

Не се сещам за такова парче, честно. Ако изключим разни стилови извращения от България и чужбина, които не си струва да се коментират, може би бих се изнервил най-силно на някои протъркани носталгични ретро хард рок хитове на Uriah Heep, AC/DC и т.н.

Песента, с която правиш проверка дали човекът срещу теб ти е сродна душа

Не може да се установи само с едно парче. Но всичко от златните години на бритпопа или пък съвременни инди герои като Fountaines D.C., IDLES, Shame и др. биха свършили работа в такава ситуация.

Песента, с която си впечатлявал своя любима

Моята любима често посяга към Shazam, когато аз пускам музика, и това ме прави особено горд. Не бих посочил конкретна песен, а това, че я мотивирах да преоткрие в по-голям детайл албумите на Joy Division.