Песента, която чуваш и отново си дете
Elvis Presley – Don’t Cry Daddy

Баща ми, освен че беше голям гъз като млад и много ме тормозеше, беше луд фен на Елвис, а и на всякакъв рокенрол. На една от касетите му имаше рокове, а от другата страна – някакъв певец, който много повече ми допадаше, къртеше ми сърцето и го слушах непрекъснато. По-късно разбрах, че това е Елтън Джон. Той беше единственият ми гей приятел в детството. И ме разплакваше редовно. Да ви кажа, добре че беше тоя Елтън Джон, както и книгите вкъщи, че иначе щях да се хвърля отнякъде. Въпреки това обаче няма да ви пусна негова песен, а любимата ми на Елвис – защото човек не си избира родителите и трябва да ги обича такива, каквито са.

Песента, която всеки път засяда в гърлото ти

Иво Димчев – I Can Not

Докато я пишех, много плаках. Бях в стаята си на Гринуич авеню в Манхатън, където живея, когато съм в Ню Йорк. И все още, като я пея на концерти, ме хваща за гърлото. Изглежда емоционално съм много кекав. Песента е за любовта като обреченост. Тази, от която няма измъкване. Помня също, че когато изпях Rain за първи път пред хора, май беше в София, трябваше да спра преди финала, защото много, ама много ми се дорева.

Песента, с която би обяснил какво е любов
Lisa Gerrard & Pieter Bourke – Sacrifice

Няма истинска любов без безусловно приемане на другия. Ако не си готов във всеки един момент да принесеш в жертва собствения си живот и всичко, което имаш, за някого, от когото нямаш лична полза, просто не ми се прави, че си способен да обичаш.

Песента, която някога те шокира
Bjork – Pagan Poetry

Не мисля, че песен може да ме шокира, но мога да ви пусна любимата си песен на Бьорк. Ето.

Песента, която те кара да се чувстваш свободен

Еruption – One Way Ticket

Не си истински свободен човек, ако не можеш във всеки един момент да се разкараш от зоната си на комфорт и да започнеш от нулата. На мен не ми се е налагало, но си мисля, че съм способен на това. Просто защото не познавам по-хаотично практичен, по-неразумен, самоуверен и бързоадаптиращ се човек от себе си.

Твоя песен, която се появи в главата ти, когато най-малко очакваше

Иво Димчев – Back Home

Веднъж в Ню Йорк, точно преди спектакъла ми P project, си дрънках на пианото, докато гледах как приготвят сцената и осветлението. Започнах да си импровизирам с един мой текст, който бях написал няколко години по-рано в Амстердам. Не знам защо, но реших да се снимам с телефона, докато импровизирам. Натиснах запис и започнах да пея, а след 3 минути го спрях. Когато го чух, разбрах, че току-що съм създал абсолютно завършена песен. След време просто я наизустих, без да я редактирам. Изглежда тогава, на сцената в Ню Йорк, песента се беше изляла в напълно завършен вид. Това ми се е случвало няколко пъти.

Песента, която те вдига и след най‑тежкия ден
Michael Jackson – You Rock My World

Тази песен ми действа като наркотик. Мисля, че и трамвай да ме е прегазил, пак ще се закълча. А и Майкъл не е човек, той е музика до мозъка на костите си. Само дето малко височка цена е платил за лукса да е толкова гениален.

Песента, която беше гориво за твой проект

Иво Димчев – I-Cure

Измислих я, докато върху ритъм от порно от 70-те импровизирах с текста на една от сцените в спектакъла ми I-Cure. В представлението всеки човек от публиката държи в ръката си малка специална карта, на която е написал 4 неща, които иска да излекува в живота си: един свой орган, една ситуация, един човек и каквото друго реши. По време на песента, той натиска думата върху картата и си представя, че всяко от четирите написани неща се намира в средата на огромен лековит водопад, който се излива върху него и го лекува. Това е една от най-популярните ми песни. И аз не знам защо, но хората много ѝ се радват.

Песента, заради която поиска да пееш
Mariah Carey – Mine Again

През 2006 започнах да пея песни на Mарая Кери. Между другото, тя беше любимата певица на майка ми. Аз я ползвах предимно за вокални упражнения, за тренинг, иначе я смятам за брутално тъпа. Но пък е велик вокален педагог. Тя, милата, дори не осъзнава колко милиони хора е научила на пеене.

Песента, която звучи като живота ти днес
Иво Димчев – Pretty Birds

Живея много динамично, с резки промени, понякога доста агресивно, понякога много леко и безотговорно – сменям мястото, динамиките и амплитудите и често сам се шокирам от себе си и от безумието си. Този начин на живот прилича на песента ми Pretty Birds. Тя е болезнено драматична, но и с чувство за хумор. Рязка, груба, но и безкрайно нежна в следващия момент. Точно като мен.

Песента, за която не те попитахме, но искаш да ни пуснеш
Frank Ocean – Thinking Аbout You

Става въпрос за негово величество Секса. Ако компютърът е до мен, от две-три години, без значение с кого, кога и в коя държава се случва, винаги звучи единствено и само мистър Франк Оушън.

Иво Димчев е на One Dance Week с пърформанса Скулптури на 30 септември от 19:30 в Дом на културата Борис Христов в Пловдив
Билети от epaygo.bg