Веднага след НАТФИЗ тя влиза в трупата на Младежкия, но щом усеща, че трябва да излезе от релсите на комфортната си зона, прекрачва в тази на свободната практика. Така днес я гледаме в куп спектакли (като Авеню Q в Кукления театър, Старицата от Калкута в 199 и На тятър съм! в Сфумато), но и като водещ на битката Актьори срещу поети или в епизодични роли зад микрофона на четения и тайни концерти. Паралелно нейното "пея вярно" от работата на сцена пораства до смелостта да измисля свои неща. Два мед-за-ухото авторски дуета с Мартин Костадинов (плюс участия в Ние не умираме на Стефан Икога и Иван Гаков и в албума В духа на регето) вече звучат в YouTube. Последният – Край на света, е на няма и седмица, а докато още го учим, питаме Лили какво се върти и превърта в личния ѝ плейлист.

Песента, която те връща в детството
Michael Jackson – Earth Song

Майка ми е оперна певица, а чичо ми – радиоводещ, та покрай тях съм слушала доста по-различни неща от повечето ми връстници. Queen обаче са първата музика в живота ми и тях май сама ги открих. Исках да бъда Фреди. Майкъл Джексън ме връща в същия момент от детството. Слушахме ги с брат ми по VH1 и MTV и аз плачех, без да знам защо. Сега си давам сметка, че така се прехласваш по хора със зверско сценично присъствие. Earth Song специално е от 80-те, тоест Майкъл доста рано се е замислил какво правим със Земята, докато сега вече е модерно да се говори постоянно по темата. Хубаво е, но трябват и действия.

Песента, която те разби на живо
Nick Cave & The Bad Seeds – Jubilee Street

Случи се миналата зима в Белград. Преди шоуто знаех само 2-3 техни парчета, но ми беше ясно, че ще е нещо голямо. И наистина се оказа един от най-готините концерти, на които съм била. Ник е все едно бащата на Дейв Геън от Depeche Mode – имат нещо общо в присъствието, някакъв театрален код. Изключителни музиканти, просто страшна работа. Мислех, че ще хвръкна, докато слушах това парче, защото в него има едно забързване на ритъма и те го направиха много добре, а и всичко беше подкрепено със светлини.
Песента, на която тялото ти само започва да танцува
Arcade Fire – Here Comes the Night Time

Миналата година бях в Загреб на един фестивал и Arcade Fire много ме впечатлиха, въпреки че ги чух за първи път в колата на път за там и си казах "пф, кво е тва?". Всъщност имат супер енергия и на сцената са един куп изпълнители, всеки пее и свири на нещо различно. Голямо шоу. Колкото до танцуването, имам графа с парчета, които ме е срам дори да слушам и на тях не мога да се движа. Такова е например Mambo No.5.
Песента, която сякаш е писана за живота ти
Peggy Lee – Is That All There Is?

Човек постоянно стига до този въпрос. Все нещо преследваме: щастието, да имаме нещо или да постигнем еди-си-кое. После стигаме тая точка, но душата продължава да е някъде напред. Кратки са миговете, в които се допираме до удовлетворението. Вероятно, както в песента, така и накрая на живота ще си повторим "Това ли е всичко?". Преди вярвах, че третото око изведнъж се отваря и постигаш вечна хармония, но после си дадох сметка, че това е ежедневна работа и, както си мием зъбите сутрин, така трябва да имаме дисциплина и в мислите и действията си. Тогава може би по-често ще сме "тук и сега".
Парчето, на което стабилно си поплака
Queen – Who Wants To Live Forever

Как да не поплаче човек на това?! Е, аз нямам конкретен спомен да съм го правила, даже любовта към Фреди винаги по-скоро ме е зареждала. Но гледах Queen: Days of Our Lives – нечовешки документален филм с архивни кадри, и ревнах на втората минута. Има една случка как Фреди влиза в бар, плачейки, и на въпроса защо, отвръща "Аз никога няма да бъда звезда, аз ще съм легенда". Това е побъркващо и адски ми харесва как е имал усещане за предопределеност, много преди да е станал който и да е. Има такива огромни личности, които минават през Земята, и слава богу, че и ние сме тук по същото време, за да ни заредят.
Песента, която ти напомня за първото ти качване на сцена
Desireless – Voyage Voyage

Като ученичка живеех във Варна и, щом в 11 клас тръгнах на театрална студия при Стоян Радев и Веселина Михалкова, усетих как пъзелът ми се намества. Тогава още не знаех какво искам и казах, че ще ставам режисьор с идеята да не ме карат да играя, защото се срамувах зверски. Стоян обаче ме разкри и каза "Ставай каквато щеш, но няма как да не участваш". Това доста ми помогна. Първото ми стъпване на сцена беше там, в Тартюф, а на поклона звучеше това парче и помня, че си казах "Виж колко интересно, това може да се окаже началото на някакво пътуване". Както и стана.
Песента, която оправя и най-тегавия ден
Mick Jagger feat. Lenny Kravitz – God Gave Me Everything


Напоследък много мисля за Мик Джагър. Гледах негов концерт отпреди година и си казах "С какво се храни тоя човек, как тренира?". Пожелавам си на 74 и аз да стоя с неговата енергия на сцената. Обнадеждаващо е, че съществуват такива хора, при които с възрастта сякаш нищо не се променя.
Парчето, с което искаш да те изпратят от този свят
The Beatles – I’ll Follow the Sun

Представяла съм си такива глупости. По едно време даже имах плейлист с доста неща, които мисля, че биха звучали в такъв ден. Страх ме е от смъртта. Опитвам се да осмисля какво значи да те няма, не успявам и това ме шокира. Истината обаче е, че това чака всички ни и, ако има начин по-лесно да се справяме с края и загубата, аз съм "за". Та ще се радвам, ако на моето погребение е весело.
Песента, за която не те питахме, но искаш да ни пуснеш
Nada – Senza un perche

Сега за втори път гледам Младият папа, а тази песен е от много хубав миг в сериала. Чела съм, че, докато пише сценарий, Сорентино слуша музика и още преди да завърши сцената, знае какво ще звучи в нея. Затова саундтраците му са все гъзарски. Много го харесвам, намирам го за изключително съвременен артист, който с чувство за хумор и лекота се плъзга по големи въпроси, а после влиза в тях. Естествено, работи ми се с него. Имам голям интерес към киното, но вярвам, че нещата идват, когато си готов за тях.