Плейлистът на „Молец“

текст Кристина Йорданова

Една вечер Крис Макаров и Юли Славчев се събират и по малките часове решават взаимно да си пускат песни, които „не ги пускаш пред всеки“. Така плочата замръзва на заглавието Детство от Rauf Faik и двамата я запяват, осъзнавайки, че човекът отсреща също я е превъртал тайничко безброй пъти. Така решават да се спуснат по-сериозно по музикалната пързалка и да се съберат за дуото Молец, правейки песни със сходен строеж от стилове. Имаме чувството, че сме си пускали техните 4 парчета милион пъти, но май сърцето ни остана със 7 дни, която Spotify със сигурност ще отрази в края на годината. Заедно с Мед, Еуфория и Голям те вече са звучали на живо преди Руши, а на 27 и 28 април ги слушаме самостоятелно в клуб Строежа. Двете поредни събития вече са разпродадени, но това е вашият знак да се оглеждате за следващите. Сега ги хващаме с парчетата, които намираме във всеки техен плейлист и тези, с които ходят на протест, за да разберем повече за това какво се крие зад вдъхновенията и гадните дни.

Песента, която ще намерим във всеки твой плейлист

Patrick Watson – Je te laisserai des mots

Юли: В тази песен съм влюбен. Заради нея си купих пиано, тя е и първата, която се уча да свиря. Заради нея си свалих от онези нелепи приложения за телефона, от които учиш френски. Научих homme (мъж), femme (жена), chat (котка) и засега е това. Дано в бъдеще повече. Заради нея в главата си повтарям как след 10 години искам да направя албум просто с вокал, пиано и нищо друго, дано на френски, но май по-вероятното е, че ще се промъква по някоя френска фраза от време на време. Сигурно една от тях ще е нещо с мъж, жена и котка в нея.

Col3trane – Malibu Sleep

Крис: Col3trane се превърна в един от любимите ми изпълнители миналата година. Открих го случайно покрай една негова песен с Goldlink и оттогава го слушам редовно. Със сигурност е звучене, което много ми допада и което гоним и в Молец сякаш. Не е безумно сложен и комплексен като артист, но ми носи абсолютно всичко, което искам от един изпълнител от този тип. От емоция, през интригуващи текстове, през ефектите, които използва по беквокалите и гласа си, до бийтове с разчупени и дълбоки бас линии и много хай хетове. Всичко е точно такова, каквото трябва да бъде. Чудесен!

Песента, която последно ви впечатли

Joep Beving – De Leven

Юли: Намерена по тези най-случайни начини, при които песента намира теб. Тя дойде, съблече се и тръгна, а аз сам се върнах при нея. Нелепото е, че е на нидерландски, но слушах и сякаш разбирах. Всъщност простотата ѝ ме впечатли. Повтаря се “soms (понякога)” сигурно 30 пъти, примесена с имена на градове и брандове, които сме свикнали да чуваме в нелепи модерни рап песни, но тук облечени в меланхолия, която градира и бива преплетена с цигулка. Спечели ме от пръв допир. Моето красиво цветенце, попаднало случайно в ръцете ми.

Wesley Joseph – Ultramarine

Крис: Добре че е Spotify, та понякога да ми подарява подобни артисти! Този го открих в секцията на седмичните ти предложения. Веднага ме хвана. Интригуващи музикални решения, вълнуващи текстове, изобщо съвсем приятен на много нива.

Песента, която оправя и най-гадния ти ден

D‘Angelo – Spanish Joint

Юли: Tова е хапчето ми за всичките тия кисели безпомощни сутрини. Mоят малък слънчев лъч. Хем една идея по-дългичка, така че да има време да преминеш този най-неадекватен стадий. Хем те придружава още малко време да поклатиш рамене, докато си миеш зъбите с полуотворени очи, и щом песента свърши, вече си станал човек. В противен случай просто пускам отново и така докато не пожъне успех.

KAMAUU – BŭRGŭNDí

Крис: Песента не е от най-веселите сама по себе си, но ми носи спомен за едно много топло време в живота ми, което последва след дълга поредица от меко казано дискомфортни недоразумения. А самият Kamauu е толкова благ, че не е истина. Винаги изглежда някак над нещата, а певческият му стил е много особен и нестандартен. Просто като му видя усмихнатата муцуна, и ми става някак топло и свежо, без значение какво се случва в личен план. Всъщност творчеството му, както и другарчетата ми и вярата ми, оказаха доста сериозна подкрепа в един мой значително по-минорен житейски стадий!

Песента, на която последно танцува

Smooth Operator 3000 – La Malanga

Крис: Значииии, тоя трак го чух от TromBobby и тотално ми счупи главата. Беше го пуснал в Kicks, опитах да го шазамна, но не излезе и отидох да си го питам. Доста необичайно парти парче!

Песента, с която тръгваш на протест

Keaton Henson – Prayer

Юли: Предполагам е леко несъвместим избор на песен, но се сещам за протестите, които бяха преди около година. Ходих сам, така го усещах. Донякъде го правех просто защото имаше нещо опияняващо в чувството да съм обграден от хиляди хора и да не познавам нито един, но да съм едно с тях. Слушах тази песен неизброимо много пъти тогава, вървящ сред тълпа с общо недоволство и желание за промяна, но някак една безпомощност се прокрадваше в мен. Толкова много хора, крещящи и силни и в същото време се чувстваше като вик в пустиня. Тази песен обрисуваше това мое вътрешно състояние твърде добре. Това е песента, с която тръгвах на протест.

JID, Denzel Curry – Bruuuh Remix

Крис: Не съм сигурен дали е за протест специално, понеже знаем, че по българските протести се слуша главно Васко Кръпката и БТР. JID и Denzel Curry са просто безумно добри рападжии, които провокират в мен точно търсената приповдигната емоция. Здраво се надъхвам, започвам да искам да рипам и да обръщам масите на „лошите”. Не че Васко не ми действа по подобен начин, но това си е друго ниво!!

Песента, чийто текст ти откъртва главата

So Called Crew – Шепа пепел

Юли: Твърде много обичам, когато човекът зад листа позволи да бъде видян с широко отворен разрез, който самата му трепереща ръка е направила. Тези тракове нямат нужда от перфектна подреденост, римуваност или фразираност, дори това по-скоро би ги кастрирало. Те просто влизат вътре в теб и стават твоите думи и твоите мисли, ушити от друг, но облечени от теб. Чувстваш ги някак свои. Това се случи с мен тогава, слушайки я за пръв път и всеки следващ. Обичам, когато Жлъч го прави. Благодаря ти за всички тези кървави тракове. Някои фрази до ден днешен изплуват в съзнанието ми.

Крис: Бате ви Жлъч си знае работата, като стане въпрос за стихоплетство и поезия. Естествено, като един виден представител на рап мочурището в България често пее за нещата, за които рапърите си пеят, но из всичките негови чудесни словоизлияния понякога се отронва и по някой абсолютно гениален бисер. Шепа пепел за мен е точно такъв! Обичам как, когато говори от сърцето, е готов да прави кривотии с флоуа и интонацията в името на емоцията. Много силна битова поезия с елементи на характерното за него почти гаменско изказване. Това е комбинация, която винаги ме впечатлява, защото в нея няма театър. Той си е такъв и така си говори. Просто сега е поет за малко. Спокойно мога да кажа, че е първият български рапър, който ме хвана и ми показа, че има как тая инак пошла сцена да е смислена и дори поетична.

Песента, която те е разплаквала

Antony and the Johnsons – Hope There‘s Someone

Юли: Това е от тези най-уязвими, болящи и нежно излети песни, към които ще се връщам до края на дните си и колко ли повече именно тогава.

Jacob Banks – Slow Up

Крис: Ох, много са песните, на които съм ревал. Май зависи от това къде се намираш във време-пространството на житейската си права и какво резонира наистина дълбоко с теб точно в този момент. Избрах именно тази песен, понеже Jacob Banks винаги ме е докосвал по един специален начин, а този трак му е от най-прочувствените и смислени според мен. По доста емоционален, но ненатрапчив начин казва: „Почини си, поеми си дъх, животът си върви със или без да се напъваш до безумие. Огледай се, изсмучи и последната капка откровение в битовите междуредия. Помни откъде идваш и не си позволявай да пораснеш прекалено!“. Това поне чувам аз. Докосва ме, разплаква ме дори. Ако е такъв денят.

Песента, с която правиш проверка дали човекът срещу теб ти е сродна душа

Kojey Radical – WATER (IF ONLY THEY KNEW) ft. Mahalia

Крис: Kojey Radical със сигурност е един от любимите ми артисти изобщо! Човекът не се ограничава с това да е просто талантлив музикант. Освен това се занимава и с мода, рисува, режисира си видеата и т.н. Просто е изключително комплексен артист, който събира в себе си много любими за мен качества и интереси. Всеки клип е изпипан и красив, всеки текст е поетичен и социално ангажиран. Ако някой, с когото тепърва се опознаваме, хареса творчеството и личността на Kojey, за мен означава, че има как да се разберем.

Ако можеше да пуснеш една песен на целия свят, коя щеше да бъде

Молец – 7 дни

Юли: Това е песента, в която сме изяли най-много някога. Бих поканил всяко ухо да се допре и през него да влезем във вътрешния му свят и да поседим за няколко минути. Дано, влизайки, да стигнем до по-вътрешните кръгове. Дано да се закачи някоя мисъл за по-дълго. Дано остане вкусът поне. Дано се чуе поне. Заповядайте, ще се видим вътре.

Крис: Хубава песен!