Плейлистът на Секта

текст Кристина Йорданова; снимка Севда Семер

За първата си рап битка в родната Варна Филип взима личната карта на свой приятел, за да влезе в клуба, защото е само на 14. Скоро след това той вече сглобява завършени песни под псевдонима Секта, а в идеалния момент среща Николай a.k.a Kotich, чиито инструментали веднага лягат под римите му.

Същевременно Kotich действа и зад камерата на видеата на Секта, сред които и Леш, завъртяло се над 4 милиона пъти в YouTube. След първите си мигове слава, рапърът осъзнава отговорността си като артист и започва да нарежда дебютния си албум класА, който от близо месец вече движим в Spotify. Преди да го завъртите и вие, ви пускаме някои от личните фаворити на Секта, сред които засичаме вечния Eminem, парчето за гадни дни и онова, което го връща у дома.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ТЕ ВКАРА В РАПА

Eminem – Lose Yourself

Знам, че е клише, но като по-малък не бях чувал огромна част от нещата в този стил и Lose Yourself беше парчето, което ме накара да се поинтересувам от всичко в рап пространството. Филмът Осмата миля стана една от причините да започна да се занимавам с батъли, защото историята на главния герой ме вдъхнови да се поставям в тези ситуации, независимо дали е пред хора, или вкъщи с приятели.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ТИ НАПОМНЯ ЗА ПЪРВОТО ТИ КАЧВАНЕ НА СЦЕНА Контрол – Леле Како

https://youtube.com/watch?v=7u7R_lnoaMw

Първия път, когато излизах на сцена, бях страшно притеснен. На събитието имаше много изпълнители, на които съм фен, и до този момент не бях рапирал пред по-голяма публика, която да не е там за сблъсък. Значим за мен човек видя, че съм изнервен, дойде и ми пусна Леле Како, понеже знае, че много я харесвам. Това веднага ме вкара в комфортната ми зона и когато чух да ме викат, не се стегнах, а всъщност се справих и направих добро впечатление.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ОПРАВЯ И НАЙ-ГАДНИЯ ТИ ДЕН

Gashi – 24 hours

Посланието на парчето ми влияе доста силно и, въпреки че не е конкретно, се излива по много готин начин. Пускам си го периодично в моментите, когато имам нужда да го чуя. Не е песен, която бих надул от колоните в компанията на приятели или на парти, слушам я по-скоро сам или на слушалки, вървейки нанякъде. За щастие, не се е налагало да звучи в ушите ми скоро, особено откакто класА стана факт.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ИСКАШ ДА ПУСНЕШ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ

Секта – От 0 до Някъде

Тук съм максимално искрен и показах една творческа част себе си, до която не съм стигал в друго парче. Някак си по-лична е. В тази песен се опитвам да кажа, че можеш да тръгнеш от абсолютното нищо, смятайки, че няма как да развиеш какъвто и да било потенциал в теб. Въпреки това обаче копаеш и успяваш – зависи, разбира се, ти какво разбираш под думичката „успех“. Хубаво е повече хора да го знаят.

ПЕСЕНТА, В КОЯТО ТИ СЕ ИСКА ДА УЧАСТВАШЕ

Tory Lanez – Talk to Me Nice

Когато вече влизах в моя музикален филм, приятел ми направи плейлист от парчета, които ми бяха референция. От тях най-интересно ми беше това, защото недоумявах как човекът е успял да бъде лиричен, да е музикален, парчето му да е фрашкано с мелодии, които хващат от първия тон, но в същото време да не натоварва. Трудно е да намериш тази златна среда, защото обикновено искаш да кажеш нещо на някого и разказваш историята, без да влагаш много в музиката, а ако пък целта ти е да правиш модерна музика, най-често пишеш за неща, които не замислят слушателя. Тори успява да ме грабне и по двата начина – както може да ме накара да се забавлявам, така може да ме накара и да седна да слушам внимателно какво иска да ми каже.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ЗВУЧИ КАТО РАЗКАЗ

Slick Rick – Hey Young World

Огромен фен съм му и наистина не мога да избера само едно парче. Средата около него го провокира да пише истории, от които се получават както песни за проститутки от краен квартал, така и за богатия живот на човек със собствен остров. Умее да е креативен и различен на фона на останалото, което залива пазара, всичко негово ми е любопитно и често чета текстовете отделно. Аз не го правя по този начин – по-скоро извличам срички от всички моменти, през които съм минал и ги изплювам под формата на метафори.

ПЕСЕНТА, КОЯТО ТИ МИРИШЕ НА МОРЕ

Born Jamericans – Warning Sign

Това парче ме връща в морската градина във Варна, на Шаха, където съм карал скейт през огромната част от съзнателния ми живот. Никога не е било нужно да звъня на приятелите си по телефона, просто си взимам дъската и всички образи, които искам да видя, са там. Прекарах много време в София, работейки по албума и други проекти, и сега е време да се прибера. Всъщност една от причните да се занимавам по-сериозно с рап още в началото беше, че падах твърде често със скейта и не бях достатъчно добър, че да си струва.

ПЕСЕНТА, ЧИИТО РИМИ ТИ СЕ ИСКА ДА БЕШЕ НАПИСАЛ

Hopsin – I‘ll mind of Hopsin 7

Много от нещата, които Hopsin е написал тук са в унисон с моите мисли, но не знам как бих ги структурирал така, че да направя парче от тях. Песента е един импровизиран разговор с Бога за всички неща, които хората си мислят и биха казали, но обществото не би ги приело по правилен начин и би ги намерило за обидни. Старая се да стигна нивото, при което разговарям за това в рима и всички разбират какво имам предвид.

ПЕСЕНТА, НА КОЯТО ВЕДНАГА ТИ СЕ ДОПИВА ЕДИН ШОТ

Wosh MC & Feel – I Got the Benjamins

Просто ме предразполага за парти. Не са много моментите, когато ожаднявам, а ожаднея ли, най-често съм в естествената си среда с хора, с които мога да се забавлявам искрено. Пуснем ли си тази песен, пресъхваме моментално.

Докато чакаме следващия лайв на Секта, слушаме албума КласА във всички дигитални платформи и поръчваме на диск по e-mail Info@nkfilms.bg, а скоро и от shadowlab.eu  

Може да слушате целия плейлист в Youtube