Първият се разпродаде преди да направят плаката за него, така че тичайте към втората дата и си пейте парчетата на Явор – от личния му плейлист обаче, в който пропускаме само онзи 3-годишен минорен период, защото щастливата гама на финала винаги е по-важна.

Песента, с която пропя
Demis Roussos – My Friend The Wind

Помня деня, въпреки че съм бил малък, на около 70см от земята. Имахме завиден касетофон по онова време, от немските, с плоча, радио, две касетки и шкаф за винили. Огромната рода се беше събрала вкъщи, а аз в един момент просто запях с Демис Русос. Явно е бил периодът, в който баща ми въртеше само него, Тото Кутуньо и Рей Чарлс. Естествено, жените веднага решиха, че „момчето има глас“, а баща ми стана и каза само: "Хайде, ходи да си лягаш, остави касетофона да си работи". Сигурен съм, че ако сега можех да чуя какво съм изпял, щях да разбера, че човекът е бил прав.

Парчето, заради което се занимаваш с музика
Live – Secret Samadhi

 U2 – Zooropa

Не е парче, а цял албум и по-точно два. Трябва да е било след средата на 90-те и помня, че бях на море с нашите. Един ден минавах покрай сергия с музика и продавачът тъкмо зареждаше касетка със Secret Samadhi на групата Live. Започна първото парче и това беше – купих албума с всичките си джобни и се върнах при баща ми за още. Не помня колко пари са ми давали, но касетките бяха по 25лв, а аз трябваше да имам и Zooropa на U2. Взех и него и не мръднах от стаята – не ходех на плаж, не правех нищо друго, освен да въртя двата албума. Тогава си казах: "Добре, ако това е музиката на бъдещето, аз трябва да вървя по този път". Това беше най-хубавото нещо, което ми се беше случвало.

Песента, която откри наскоро и още превърташ
Radiohead – Burn the Witch

Слушах я и сега, докато идвах насам. Не е нова, но аз тъкмо я открих и я харесвам, защото гласът на Том Йорк в куплета ми звучи като средата на 90-те. Напоследък често се връщам в онези години и намирам голяма красота в лайфстайла оттогава. Днес е елементарно: имаш компютър, някой ти казва парче и след секунди вече го слушаш. А тогава беше борба: да срещна еди-кой си, да взема касетка, за да чуя шестата песен от B страна. Имаше магия в ентусиазма и труда, който трябваше да хвърлиш, за да слушаш музика. Тези години са ми важни, защото съвпадат и с тийнейджърството ми и съм благодарен, че на 14-15 съм търсил себе си в музиката, а не с глупости из квартала. Имаше банди, които направо ме спасяваха. Албумът Angel Dust на Faith No More например е единственото нещо, което ме крепеше на семейната ваканция в Китен. Навсякъде чалга, но мен не ме интересува, щом в касетофона са най-яките вокали на Майк Патън.

Парчето, което не спираш да слушаш от години
Depeche Mode – John the Revelator

Тази история я помнят всички в бандата. Преди около 10 години трябваше да пътуваме от София до Варна, а оттам после до Боровец. Не знам колко километра са, но през всички тях мълчах на задната седалка и въртях само John the Revelator на Depeche Mode. Момчетата се чудеха какво ми става, а и аз не знам – парчето просто ме срази и до днес го харесвам. Постоянно зациклям на песни. Все някоя ме хваща и не мога да се отлепя от нея до момента, в който започвам да не забелязвам факта, че съм зациклил. Всеки го има това, нали?

Песента, която ти помогна в труден момент
Gravity Co. – E.O.

Докато записвах­ме първия албум, вече изживявах 4-годишна силна любов, но в платоническа връзка. С момичето бяхме заедно нон-стоп и навсякъде, но в момента, в който се реших да потърся любов­та ѝ, тя беше намерила друг. Много тежко беше. Заминах на море с компания, но нямах търпение да се върна в София, за да запишем песента, която вече се въртеше в главата ми. Нали когато нещо лошо ти се случи, мъката трябва да се излее някъде и моята беше в E.O. Оттогава всеки път, когато я свирим, се връщам в онова чувство, но тъгата не е тежка, а някак положителна – виждаш, че благодарение на една случка си направил нещо, което е докоснало много други хора. И това е много яко.

Песента, която беше като урок
Gravity Co. – Ain’t No Sunshine

За първия албум имахме 9 песни, а трябваше да имаме 10. Тогава издателите ни предложиха да запишем кавър и Ain’t No Sunshine на Бил Уидърс беше една от опциите. Това парче има адски много версии и не ставаше просто да изпея текста – трябваше да вляза в емоционалността на песента. Записвах я доста дълго време, като продуцентът ни Георги Станев пускаше ту моите, ту оригиналните вокали и настояваше да не търся прилики и разлики, а да го направя по усещане. В крайна сметка се научих на това и сега ми е много приятна за пеене. Ще я чуете на концертите в Терминал 1, заедно с още 17 парчета, а за втората дата имаме и изненади, но няма да издавам. Ще кажа само, че е много хубаво – интересът на хората, усещането на репетициите, всичко е много хубаво. Ако преди време аз или някой друг сме вкарвали леко напрежение в групата, сега това го няма, всичко се случва толкова чисто и спокойно. И всичко се получава.

Парчето, което искаш да пуснеш на целия свят

Louis Armstrong – What a Wonderful World

Това е песента, която показва къде живеем, какво имаме, на какво сме способни, какво трябва да пазим и какво да ценим. В момента светът е объркан… какъвто май е бил винаги, но всъщност той е и красив. Трябва да гледаме повече красивите неща, а все изпускаме малкото, което може да ни накара да се чувстваме щастливи с месеци. Лошо винаги ще има, сигурно нарочно е направено така, че всичко да има и плюсове, и минуси – за да избираш сам кое да гледаш.

Gravity Co. са в Терминал 1 на 15 февруари (разпродаден) и 21 февруари, 22:00, 25лв от eventim.bg