Любов в смъртта

В средата на август издателство Ентусиаст издаде романа на Мег Кабът Пленница на смъртта, част от серията Enthusiast Teen’s Books. Книгата е първата от трилогията за тийнейджърска публика на Кабът Царството на Хадес. Това е роман за необичайните преживявания на главната героиня, преминала прага на смъртта и отново завърнала се при живите. Една митична и фантастична история за този и за подземния свят.

Главната героиня Пиърс Оливиера се опитва да избяга и да се скрие от мистериозен ангел-хранител, който всъщност не идва от рая, а от ада. Тя копнее да се върне към познатия ѝ живот отпреди преживения инцидент, но ѝ е много трудно и се чувства едновременно част от този свят и отделена от него. Все пак Пиърс никога не е сама, защото някой постоянно я наблюдава. Невъзможно е да избягаш от царството на мъртвите, когато някой там те иска обратно.
Момичето се премества в друг град с надеждата да започне на чисто в новото си училище. Навярно най-сетне ще спре да се страхува толкова много. Но не може. Защото дори тук той я открива. Отчаяно иска да я върне обратно. Пиърс знае, че той не е ангел-хранител и тъмният му свят не е раят, но момичето не може да остане безучастно. Особено след като той се появява винаги, когато най-малко го очакваш, но винаги когато Пиърс има най-голяма нужда от него. Ако тя си позволи да продължи нататък, може да се озове обратно на мястото, от което се бои най-много – в подземния свят.
На Пиърс ѝ е съдено да преживее не само смъртта на близка приятелка, но и развода на родителите си, откритието, че алчността на баща ѝ е заплаха, кошмара, че родната ѝ баба ѝ мисли злото.
Историята, която неслучайно е увенчана в началото на всяка глава с цитати от Дантевия Ад, оставя читателите без дъх и дава много митологични и исторически нишки за по-любознателните.
Любовта, приятелството, страхът да приемеш различните, мисълта да опитомиш смъртта въпреки липсата на мъдрост и дълъг жизнен път – Мег Кабът е успяла да превърне своя роман в завладяващо четиво, което те кара да се замислиш за важните неща в живота… и отвъд него.

За Мег Кабът

Мег Кабът е родена на 1 февруари 1967 в Блумингтън, Индиана, САЩ. Автор е на 50 книги, като някои от тях издава под псевдоним. Сред най-известните й заглавия е Re: Някой като теб – един от първите романи само от имейли. Компанията Уолт Дисни създава два филма, добили много голяма популярност, по друг бестселър на Кабът Дневниците на принцесата.