Има двама фитнес инструктори, на които избягваме да противоречим – Джилиан Майкълс и Шон Ти. Според техните принципи, ако взимаш правилните избори за тялото си през 80% от времето, в останалите 20 можеш да правиш каквото си искаш. Звучи лесно и всъщност всичко опира до това как си почиваме и как тренираме. За почивката вие си знаете, но за тренировката можем да кажем едно – (почти) винаги е по-добра в компания. Когато говорим за тичане, това "почти" го задраскваме.

Независимо дали влизате за първи път в маратонките, или имате сериозен километраж зад гърба си, тичането с още хора винаги има смисъл. Причините са няколко: за разлика от други спортове, този отнема по-дълги късове време, изисква умно пестене на енергията и, да, в един момент бягането става еднообразно, колкото и да го обичаме. А и всеки би признал с ръка на сърцето – колкото повече хора задминаваш по трасето, толкова по-добре се чувстваш. Не от спортна злоба, това е по-скоро здравословна конкуренция, дори да не се стремиш да финишираш първи.

Една добра идея за бягане в група в София (и още няколко града) са организираните събития на 5KMRun. Провеждат се всяка събота от 10:00 в Южния парк, където получавате номер, засичане на времето, различни статистики и награди – необходимо е само да се регистрирате предварително на 5kmrun.bg. Всичко е безплатно и организацията е под конец, така че няма за какво друго да мислите, освен за следващия метър пред себе си. Има и още нещо – много хора се кълнат, че най-добро време се прави при организирани бягания, и ние се убедихме колко са прави от първия ни крос из малките пътечки на Южния. Няма грижи, ако не следите секундарника или сте напълно начинаещи – никой няма да ви гледа лошо, ако ходите по част от трасето или дори по цялото.