Здравей, Роб! Какво става, къде си в момента?
В Брикстън съм, Лондон. В студиото сме, опитваме се да правим музика, знаеш как е.

Кой е при теб?
Двамата с Ник сме, както обикновено.

Поздрави го от нас, този път няма да го видим в София. Вече направихте два уникални концерта на Stereo MC’s в България. Какво си спомняш сега, малко преди да дойдеш пак, но сам?
О, беше жестоко. Публиката ви винаги е била наелектризираща, много добре ни приехте, велико. Сега идвам като диджей, но трябва да знаете, че готвим нов материал и се надявам скоро пак да дойдем заедно и да ви го представим.

Кажи първо какво да чакаме от теб на 7 март?
Ще направя сет около два часа, зависи и от публиката. Ще бъде микс между хип-хоп и електро, клубна музика, различни неща, денс.

Участието ти е част от голямо брит хоп парти, знаеш ли нещо за другите, които ще се включат?
Чух, че ще има яки български диджеи.

Ще чуем ли парчета на Stereo MC’s, разни стари неща?
Да, ще има. Но ако трябва да съм честен, няма да залагам много на тях, все пак идвам като диджей. Но ще ви пусна някои от съвсем новите ни парчета, от новия албум, който тъкмо завършихме, нали ти казах. Доста сме развълнувани по случая.

Ние още повече. Кажи как звучи?
Мисля, че е доста по-динамичен в сравнение с последния ни албум. А текстовете са доста по-тежки. Нещо като завръщане към корените ни е, с много енергия и в посока към дансинга.

За Paradise беше казал, че е албум за това как трябва да усещаме момента и да не ни пука особено какво ще се случи. Каква е идеята сега?
Общо взето ние винаги пеем за момента и за нещата от живота. В този смисъл и сега сигурно е същото. Има няколко парчета, които веднага ще накарат хората да се раздвижат. Този албум има различна енергия, това е най-важното. Ние не залъгваме с бла-бла приказки. Всичко е в усещането, всичко идва естествено. Понякога се получават глупости, друг път става величествено. И просто продължаваш да правиш парчета, някои се получават, други не. С добрите правиш нов албум, така става. Мисля също, че този албум в голяма степен засяга и медийната среда, в която сме. Определено се усеща, че е правен в Лондон, но има привкус на неща от целия свят. Занимаваме се усилено с диджеистване и слушаме музика от цялата планета, работим с много хора от Европа, с едни пичове от Бразилия.

Звучи страхотно, измислихте ли му име?
Ще го разберете, когато албумът излезе, хаха.

Ама че си потаен. Добре, планирате ли вече промо, някакви тур дати?
Да, да, имаме вече насрочени предстоящи гигове. Ако изчакаш секунда, ще ти кажа точно, само да си намеря списъка. Така – на 19 април сме в Германия, през юли сме в Австрия, това е само началото. Ще има още. През август сме в Белгия, Швейцария, Чехия и Унгария.

Пробваш най-различни стилове, на какво се кефиш в момента?
Точно сега доста харесвам диджей Switch, Blackstar.
Ъп темпо музика, с много дух.

Вкъщи какво си пускаш – по-нови неща или олд скул?
Основно нови неща, ослушвам се за модерен бийт. Но една олд скул акапела чудесно върви с модерен, нов груув. Всичко това те вдига на дансинга, така че миксираме.

Дай малко имена – банди и артисти, които са те вдъхновявали през годините?
Ако се върнем назад, това ще са Led Zeppelin, Beastie Boys, Public Enemy, Trouble Funk, Sex Pistols, Clash, Yello, Kraftwerk. Плюс много от новите, като Arctic Monkeys. Те правят страхотна музика, слушайте я. За нас много неща са вдъхновяващи.

А как така винаги успявате да правите музика, която се разпознава моментално?
Ами, така казват хората, но, виж, ние не се опитваме да сме разпознаваеми. Напротив, винаги се стараем да правим нови неща, да се променяме. Всъщност, направо не знам. Едни и същи хора влизаме в студио, после представяме парчетата на живо, нищо особено няма. В крайна сметка сме човешки същества, приличаме на себе си, колкото и да искаме винаги да сме различни и разнообразни.

С продуциране на други банди занимавате ли се?
Не точно в момента, но правим доста ремикси. Добре се получава, забавно е.

Работил си с толкова много хора и сте правили ремикси за много големи групи. Кое от всички тези сътрудничества помниш най-силно?
Доста са, винаги съм ценял работата с различни хора. Напоследък много общуваме с всякакви хора в интернет, разменяме си идеи, парчета, те ни пращат неща, ние влизаме в студио, записваме и после им пращаме обратно. Това е много интересен начин да общуваш, доста продуктивен. Иначе сме работили с много музиканти, с Jungle Brothers, Дизи Раскал. За мен най-силното взаимодействие е, когато се съберем с групата и работим заедно.

Кажи ни нещо по-лично за финал. Какво правиш, когато не си в студиото?
Обожавам да си карам колелото, спортувам, играя футбол със сина ми и записвам музика с дъщеря ми. Такива, семейни неща. Не излизам много, нямам време. Когато съм навън, обикновено диджействам и това ми е достатъчно.