МУЗИКА
Най-атрактивното и мащабно събитие тук е спектакълът Ние сме всички цветове (12 януари от 19:00 на бул. Цар Борис III Освободител), който се качва на най-впечатляващата сцена, която някога е виждал градът ни. 30 метровата кула на 6 нива и 360 градуса видимост посреща Теодосий Спасов, Валя Балканска, ансамбъл Тракия, над 200 хористи, кукери, гайдари и немският диджей Schiller за финал. Дотук сме „уау“ с надеждата и шоуто да ни остави безмълвни.

Музика през трите дни ще звучи и от Открита сцена Ядрото в Капана. Начало на концертите там слага Октет Пловдив на 11 януари от 20:00. След тях излизат Brazz ViliDJ, а в следващите два дни се изреждат музикална формация Жарава, проект Българи, Ramzey Hercules DJ, James&Black (USA), Акага и Теодосий Спасов фолк квинтет.

СЦЕНА

Драматичен театър Пловдив ни повежда из сумрачните земи на страстта с постановката Евридика в подземния свят (11 ян, 19:00), а Жар театър и Fireter преобразяват Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина с огнени ефекти, кукли, инсталации, кокили и театрални атракциони (12 ян, 21:00). Дългоочакваното събитие тук е премиерата на Мария от Буенос Айрес на пловдивската Опера по музика на Астор Пиацола и с Люси Дяковска в главната роля (13 ян, 19:00).
ИЗЛОЖБИ
Градската художествена галерия открива мащабна ретроспективна изложба на пловдивския творец Кольо Карамфилов. Регионалният етнографски музей представя традиционни и съвременни музикални инструменти в експозицията Песента на дървото. Георги Трифонов показва живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща. Специално подготвена за откриването на Пловдив 2019 е изложбата Дим. Истории за тютюна, подредена в галерия Склад на ул. Екзарх Йосиф 16, която събира архивни материали, фотографии, видео, филми и произведения на известни български автори, изследвали историята на Пловдив чрез връзката му с тютюневата индустрия. На площад Стефан Стамболов се установява единствената пътуваща колекция с оригинални фрагменти от Берлинската стена – Art Liberty.
КИНО
На 11 и 12 януари в Lucky Дом на киното се завъртат едни от най-награждаваните съвременни български филми. Сред заглавията в прожекциите са Възвишение на Виктор Божинов, Дъвка за балончета на Станислав Тодоров-Роги и Вездесъщият на Илиян Джевелеков. На 13-и от 11:00, 13:00 и 15:00 кинозалите отварят свободно врати с подходяща програма за малчуганите.

ЗА ДЕЦАТА
По-творчески настроените ще открият стативи, картони и бои сред картините на Кольо Карамфилов в Градската художествена галерия, с които могат да боравят вдъхновено и свободно през почивните дни. За любознателните по- вълнуващи ще бъдат пътуващата изложба Еврика на Музейко, разположена в Регионалния исторически музей, и детската програма Живата планета на Природонаучния с двуметрови риби „плуващи" във въздуха и триметров балон – Земя, извисяващ се в Планетариума.
Откриващият уикенд на Пловдив 2019 е от 11 до 13 януари на различни локации в града. Пълната програма на културната столица е на plovdiv2019.eu