Нация за двама
Искрената и неискрена любов са досущ еднакви – никога не са достатъчни. Сигурно затова има книги като Ана Каренина на Толстой, картини като Целувката на Климт и филми като Пристан за двама на Ласе Халстрьом. Шведският режисьор открай време обича любовта и сложно оплетените човешки отношения. Спомнете си топлите чувства в Шоколад, превръщането на невъзможното във възможно в Риболов в пустинята и се подгответе за "любовта е единственото ни спасение" в Пристан за двама. Тук мистериозна дама опитва да избяга от миналото си, да познае любовта и да намери спокойствие. Но мрачните тайни усложняват пътя й. Ще се емоционираме заедно с нея през февруари, когато Пристан за двама трябва да стъпи и по нашите земи.
Докато чакаме обаче, ще поемем доза красиви човешки отношения с последния филм на Жак Одиар Ръжда и кости. Претърпялата инцидент Марион Котияр е олицетворение на осакатената прекрасност, а нейният партньор Матиас Шьонертс – на чудесното силно и здраво тяло. Неговият дух обаче не е така силен колкото нейния и двамата заедно правят страхотна спойка.
Пролетта ни обещава нов проект от винаги странния Ларс фон Триер. Чакаме смирено, за да зърнем Шарлот Генсбур, щерката на легендарна двойка (Джейн Бъркин и Серж Генсбур), в Нимфоманката. Изповедта на една припознала себе си като болна от любов жена ще излезе по датските киноекрани през май.

Други светове
Светът на Борис Виан, в който облаците миришат на канела, тортите свирят като грамофонни плочи, а ъглите на помещенията се окръглят под въздействието на джазови мелодии, намираме за страхотно режисьорско предизвикателство. Затова с нетърпение очакваме екранизацията на Пяната на дните. Там, знаете, Колин се влюбва в Клое и всичко е прекрасно. До мига, в който Клое заболява от растяща в гърдите й водна лилия. Страданията й ще видят първи французите през април.
Съвсем по същото време френските ни приятели ще се насладят на още една абстрактна премиера – Паралелен свят с Кирстен Дънст. Ще припознаем Адам и Ева, населяващи два паралелни и изключително сходни свята. Дотолкова близки, че обитателите им безпроблемно биха могли да си гостуват, стига това да не бе строго забранено. Адам обаче поругава забраните и потъпква правилата единствено и само в името на любовта към Ева. Намираме го за крайно умилително!

Lustful Life
Специална премиера на София Филм Фест през март ще има Любов на австрийския режисьор Михаел Ханеке. Любовта принадлежи на ерудирана възрастна двойка и бива подложена на сериозно предизвикателство. Филмът спечели толкова много награди, че не бихме го пропуснали за нищо на света. Макар да се страхуваме, че след това дълго ще тъжим.
Похотта пък идва от френско-германския Страст на Брайън де Палма – римейк на френското Любовно престъпление на вече покойния Ален Корно. Филмът върви с особено предупреждение – възможно е сцени, думи и картини да накърнят чувствителността на зрителя. Очевидно съблазънта, доминантността и манипулативните подходи лесно биха могли да ни дойдат в повече.