ЩИГЛЕЦЪТ
The Goldfinch

784 страници се събират в 2 часа и половина на екран, който в кадри ниже тази трагична история, наградена с Пулицър. В нея животът на малкия Теодор Декър става трънлив, след като майка му загива в бомбен атентат в музея Метрополитън в Ню Йорк. Проследяваме как той стъпва по пироните на мъката и вината, докато се държи за крадения спомен от онзи ден – картината Щиглецът на холандския художник Карел Фабриций. Същата вдъхновява писателката Дона Тарт да нарисува с думи тази реална арт драма през 2014. "Не се учудвам, че Дона я е избрала. За толкова малка работа, картината е отличителна, а птицата сякаш ви наблюдава", коментира режисьорът Джон Краули (награден с BAFTA за филма Бруклин), който използва 3D лазерен скенер, за да пресъздаде оригинала по най-добрия начин. С актриси като Никол Кидман и Сара Полсън в състава филмът му изглежда готов да полети и към Оскарите, а дали е за награди наистина, преценяваме от 13 септември в кината.

КРАЛИЦИ НА ПРЕСТЪПНОСТТА
The Kitchen
    
Тъмните събития в квартала Hell’s Kitchen в Манхатън през 70-те вдъхновяват Оли Мастърс да напише комикс, в който три жени поемат контрола над местната мафия, след като техните съпрузи, ирландски бандити, са вкарани на топло от ФБР. Задачата да заснеме филм по DC новелата от 2014 се стоварва върху плещите на дебютантката Андреа Берлоф, която за кратко също е живялa в тази част на Ню Йорк. "Когато ми пратиха материала, си казах – о, аз познавам този свят и тези хора, знам каква е атмосферата в кварталa. Наистина е нещо много лично за мен." С тази силна заявка трите съпруги изскачат от рисунките на Минг Дойл към екрана, а в обувките им влизат актрисите от А-списъка Елизабет Мос, Тифани Хадиш и Мелиса МакКарти. За беда критиците отсреща стрелят, че талантът е похабен и това е лоша партида Б-филм, но не бързайте да изключвате котлона – премиерата у нас е на 27 септември, когато може да влезете в кухнята и да опитате сами.

ДОКТОР СЪН
Doctor Sleep
  
"Филмът ще взриви мозъка ви. Разбира се, ако ви е останал такъв след То: Част втора", казва Стивън Кинг за продължението на Сиянието. Писателят неведнъж е недоволствал срещу екранизацията на Кубрик от 1980 на предната му книга, но сега очевидно харесва адаптацията на новата от обиграния в хорърите Майк Фланаган (The Haunting of Hill House). Когато Доктор Сън е публикувана през 2013, от Warner Bros. веднага подпечатват сценария, който обаче остава замразен до триумфа на първото То. Днес ужасът вече се разгръща с Юън Макгрегър като порасналия Дани Торънс, все още преследван от демоните на хотел Overlook. Точно там преди години баща му се превръща в убиец, а докато се бори със спомените, Дани е погнат от култ, който се храни от неговото "сияние". Режисьорът Фланаган следва плътно събитията от книгата, което прави Кинг щастлив, но запазва внимателно и визуалната вселена, композирана от Кубрик, с което всички печелим – от 8 ноември и срещу екрана.