По ноти – трите най-симпатични музикални книги напоследък

Кой изкриви тромпета на Дизи и други джазови истории от Брюно Костмал

Автор на снимката текст Никола Шахпазов

Само преди година Людмил Фотев издаде професионално изпипаната и едновременно суперзабавна книга Езикът на бирата, но ние добре познаваме голямата му страст – джаза. През последните месеци Фотев се труди над превода на Кой изкриви тромпета на Дизи – колекция истински истории за Дизи Гилеспи, Ела Фицджералд, Луис Армстронг, Джими Хендрикс и Моцарт, разказани от музикалния журналист Брюно Костмал. Чете се на един дъх и независимо дали сте меломан, или тепърва прохождате във вселената на джаза, ще научите доста.
Джаз Плюс, 13лв

Любовта е сборна касетка от Роб Шефийлд

Автор на снимката текст Никола Шахпазов

От години насам Роб Шефийлд е едно от водещите пера на списания като Rolling Stone и Spin, но той е не просто специалист в областта на поп културата, а човек, искрено влюбен в музиката. Любовта е сборна касетка преплита добри парчета с романтика, смях, тъга и онова необяснимо чувство, което всеки е изпитал, чувайки за пръв път любимите си групи. Неслучайно в рецензията си New York Times споменават, че това е “може би най-забавната, тъжна и проникновена книга за музика, появила се през последните години”.
От Махалото, 13лв

Джазът в България. Българите в джаза от Владимир Гаджев

Автор на снимката текст Никола Шахпазов

Владимир Гаджев е сериозен играч – той е музикален критик, журналист и преподавател по социология на музиката и история на джаза в Нов български университет. Преди години бе издадена книгата му за големия български музикант Веселин Николов, а наскоро се появи и голямото му изследване Джазът в България. Българите в джаза, което проследява развитието на музикалния жанр тук в огромния период 1911-1991. Цената на книгата е висока, но оправдана, защото е придружавана от диск с изключително ценни записи от различни епохи и градове.
от Изток-Запад, 32лв