Почистваме Перловска река с „Реките на София 2023“

С идването на септември динамиката на града започва да се връща, а София да се пробужда от летния си културен сън. В деветия месец от годината ни очаква едно от най-вълнуващите събития за 2023, а именно фестивалът Реките на София 2023, чийто старт даваме в първия ден от месеца. Програмата му тази година включва благотворителен пазар, прожекции на филми, работилници, концерти и много други културни мероприятия, като цялата програма можем да открием тук.

Едно от по-важните събития в програмата ни очаква на 2 септември, само няколко дни преди Световния ден за почистване на околната среда, когато информационната кампания #ПромениКартинката и фестивалът Реките на София 2023 обединяват сили за доброволческо почистване край река Перловска в Южен Парк 2. Перловска река, пресичаща Южния парк, е една от софийските реки   „канали“, които са част от градския облик на столицата. Тя е и реката, около която оживява тазгодишното издание на Реките на София. Реката и районът около нея са сред любимите места за отдих, ежедневни разходки и изключителна природа в София, но и място, което е силно замърсено.

Събираме сили на 2 септември пред Топлоцентралата, за да почистим заедно крайречното корито и да оставим една променена картинка след себе си.  На сборния пункт се срещаме в 9:30–10:00, за да се подготвим и придвижим към зоната за почистване.  То продължава около 2 часа, като към 12:00 ни очаква лек обяд и обща снимка, а след това се потапяме изцяло в богатата програма на фестивала.