ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ
Едва ли можем да открием по-добре подготвен водач през мрачните и опасни лабиринти на криминалния свят от разследващия журналист и кореспондент Мариана ван Зелер. Прекарала 15 години в изследване на тайните престъпни организации, тя е международно признат специалист в изобличаването на порочни практики и фармацевтични компании, проследяването на трафика на забранени субстанции и отразяването на военни конфликти. Нейният богат опит влиза в действие във всяка от частите на изумителното документално пътешествие на територията на забранената търговия, търсейки различни гледни точки в анализа на едни от най-доходоносните отрасли на сивата икономика.
ТЪРГОВЦИ НА ЖЕЛАНИЯ
Звучи невероятно, но едни от най-търсените стоки на черния пазар тези дни са… тигрите. Епизодът, разказващ за контрабандата на тези величествени животни, разкрива нелицеприятни детайли от доходоносния бизнес и ни среща лице в лице с хората, отговорни за практикуването му. Фалшифицирането на американски долари все още е приоритет на определени гангстерски фамилии, научаваме заедно с водещата в друга част на поредицата, посветена на майсторите на подправени банкноти от Лима. Що се отнася до телефонните, лотарийни и финансови измамници – те също представляват огромен раздел от процъфтяващата незаконна индустрия, чиито най-лесни мишени се оказват американците. Именно в Калифорния Мариана открива Меката на търговците на плът и влизайки в контакт със сводници, потърпевши и полицаи под прикритие, опитва да вникне в динамиката на взаимоотношенията им. Друг от епизодите ни пренася в Мексико, за да покаже истината зад рекордните нива на насилие там, а именно – смъртоносната верига за снабдяване на мексикански наркокартели с американски огнестрелни оръжия.
ОПИУМ ЗА МАСИТЕ
Продаването и купуването на стимуланти и синтетични наркотици си остава огромен източник на средства в нелегалната покупко-продажба. В епизодите Кокаин и Фентанил разследващата журналистка проследява пътя на забранените субстанции от производителя през разпространителите до улиците и търси причините за нестихващата война с картелите и възникването на най-смъртоносната нарко криза в американската история. Скритото предлагане на стероиди също представлява катализатор за обращението на милиарди незаконни долари, а употребата им се оказва улеснена от бума на социалните мрежи и масово ширещите се суета, алчност и несигурност в съвременното общество.

по National Geographic, от 14 януари, 22:00