Поезия/Природа е темата на литературния фестивал СтолицаЛитература

През юни даваме начало на 16-ото издание на международния литературен фестивал СтолицаЛитература, чиято тема тази година е Поезия/Природа. Новото издание посрещаме от 8 юни и закриваме чак на 15 септември.

Тазгодишното издание на литературния фестивал е посветено на взаимовръзката между поезия и природа в свят, в който природата не е романтично убежище, а въпрос на оцеляване. И тази година в програмата се включват поети, редактори, издатели, литературни професионалисти и еколози от България, САЩ, Ирландия и Шотландия. Очакват ни още и творческа работилница по писане на поезия за младежи, поетически четения, лекции, дискусии и преводаческо ателие.

Публичните събития от програмата са със свободен достъп и се провеждат на български и английски език, като е осигурен превод. Споделяме с вас акцентите от юнската програма.

Даваме начало на фестивала с работилница по писане и редактиране на поезия за младежи с водещи Иван Димитров и Стефан Иванов. Записването за нея е предварително.

Продължаваме на 13 юни с поетично четене с Линда Грегърсън (САЩ), Надежда Радулова (България) и Ник Леърд (Сев. Ирландия) със специалното участие на преводачите Ангел Игов и Екатерина Петрова. То се провежда в галерия Прегърни ме, която откриваме на ул. Георги С. Раковски №63.

Линда Грегърсън е автор на шест стихосбирки, последната от които е Canopy, издадена през 2022 г. За книгата си The Woman Who Died in Her Sleep тя печели американската награда за поезия, както и е финалист за наградата Ленор Маршал. Освен работата си като автор тя е и член на Американската академия на изкуствата и науките, почетен ректор на Академията на американските поети и професор в Мичиганския университет, където управлява писателската програма „Хелън Зел“.

Ник Леърд е поет, романист, сценарист, критик, автор на детски книги и бивш адвокат. Носител на множество награди за своите творби и професор в САЩ в Колубийския, Пристънския и Нюйоркския университет. Последната му стихосбирка Up Late е публикувана през 2023 г., а през 2024 г. предстои публикация на нова детска книга. Българското участие е в лицето на Надежда Радулова, която също може да се похвали с шест стихосбирки, редица награди, като Националната награда за поезия „Иван Николов“ (2000, 2020), Националната награда за поезия „Николай Кънчев“ (2015) и други. Освен това нейното творчество е превеждано на близо 15 езика.

На 18 юни пък ни очаква дискусия и поетическо четене в пространство Щрак на ул. Христо Белчев №3. Темата му е Стойността на поезията: Традиции и перспективи. В дискусията участват поетите, издателите и редакторите Денис Малоуни от White Pine Press (САЩ), Георги Гаврилов от Издателска група Ars & Scribens (България), Кевин Ларимър от Poets & Writers (САЩ) и Мери Ганън от Community of Literary Magazines and Presses (САЩ), а неин модератор е Ангел Игов. След дискусията от 20:00 ни очаква и поетическо четене, в което участват автори от България, Италия, САЩ, Ирландия и Шотландия.

В следващите два дни ни очакват още две литературни срещи. На 19 юни от 18:30 в уюта на книжарница „Махала“ слушаме лекция, озаглавена Ритмите на Земята, чийто лектор е Джон У. Брок от Университет на Северна Каролина, а веднага след нея ни очаква поредното поетическо четене от 16-ото издание на фестивала.

На 20 юни се озоваваме в Elephant Bookstore на последното събитие за юни. Там ни чакат Цветелина Вътева и Антония Антонова, които са планирали изпълнение на живо на специална селекция от техни стихотворения. Освен четене е предвидена и дискусионна част, в която двете авторки ще обсъдят  помежду си неизбежната връзка между поезията и природата във всевъзможните ѝ проявления – връзка, която в днешния свят е все по-осезаемо болезнена. Всеки, който има желанието да закупи първата им книга Вайръл стихове за секс и драма, може да направи и това, защото именно в Елефант ни очакват последните бройки от тиража на книгата им.

16-ият международен литературен фестивал СтолицаЛитература продължава и в следващите месеци, като тепърва предстои да разберем какви вълнуващи срещи с литературата ни очакват. Допълнителна информация можем да открием тук.