Стартът на Походът на книгите ще e на 2 април – рождената дата на Андeрсен, в 10:00 в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова ще прочете приказката Лоената свещ от Х.К. Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата приказка, написана между 1822 и 1826, когато той все още е ученик.
Първите рицари на Походът на книгите на 2 и 3 април ще бъдат Свилен Ноев, Добрина Чешмеджиева, Милена Славова.
Фронтменът на Остава Свилен Ноев ще прочете откъс от своя любима детска приказка на децата от 104 ЦДГ. На 3 април певицата Милена Славова ще отиде при децата от 166 ЦДГ. Водещата на Референдум по БНТ Добрина Чешмеджиева ще зарадва най-малките в 165 ЦДГ с приказка.
На 4 април Милен Цветков ще почете на децата от 12 ЦДГ, а певицата Мариана Попова ще се срещне с децата от 40 ЦДГ и ще прочете откъс от Малкият принц.
На 5 април, актрисата Ирмена Чичикова и актьорът и водещ на Падащи звезди по БНТ Стефан Щерев ще посетят 19 ЦДГ. Малко по-късно, през същия ден, Яна Грудева ще зарадва най-малките в детска градина The Castle.