Мястото
Истина е, EXIT не се случва в България, а почти в Унгария – защото Нови Сад е един от най-отдалечените от София сръбски градове. До него обаче се стига лесно (по-голямата част от пътя е магистрала), а и преминаването на границата е бързо – само с лична карта. Нови Сад е красив град със запазен исторически център, средновековна крепост (около която се случва фестът) и съвсем прилични цени на яденето и алкохола.

Suede!
Всяка година EXIT има един хедлайнер, който прави посещението от препоръчително – задължително. Тази година това са реформираните Suede (Основна сцена, 13 юли), които издадоха доста приятния Blood Sports преди година, а и продължават да бъдат предвождани от магнетичния Брет Андерсън – един от най-важните хора на британската сцена от 90-те.

Деймън!
Неслучайно и другият голям акцент на EXIT е едно от най-ясно разпознаваемите лица на бритпопа и съвременния английски рок – Деймън от Blur (впоследствие – и от Gorillaz). Въпреки че в последните години отново действа с Blur, сега мистър Eлбърн е съсредоточен върху лайв представянето на първия си соло албум – Everyday Robots. Деймън излиза на основната сцена на 12 юли, късно вечерта.

Още, още!
Както подобава на голям европейски фестивал, EXIT се шири на девет сцени и представя дълъг списък от банди, свирещи всичко – от техно и дъбстеп до руски езически метъл и синтпоп. Изброяването им е ненужно, затова маркираме няколко от по-важните имена – Hurts (13 юли), Pet Shop Boys (10 юли), Карл Кокс и Дани Теналия (11 юли), Madball (10 юли). Пълната програма ви очаква тук.

EXIT е в Сърбия, Нови Сад, 10-13 юли, 115лв от ticketpro.bg