Историята започва през 2018, когато от фондация Живот на килограм се обаждат на фотографката Вера Гоцева. Още преди да се запознаят, вече са свързани от споделената идея колко е ключово да се отваря пространство за теми табу: фондацията от 4 години говори с ученици за храната, а предишният проект на Вера, Пощенски картички към баща ми, беше около смъртта и скръбта. След дълъг процес, в който търсят вход към темата за хранителните разстройства, той се отваря естествено – и напълно буквално.

Как да направиш портрети на хора, страдащи от такъв проблем, и да покажеш повече от чертите на лицата им? Според Вера – със снимка на всичко, с което избират да се заобикалят. "Домът е втората ти кожа", както обяснява тя решението си да влезе в това най-лично пространство на няколко човека с хранителни разстройства: среща се със седем, на възраст между 13 и 40, всеки с различно заболяване и история. "Целта ми беше да им направя портрет, без да са в кадър." Така в галерията сега са подредени няколко огромни и многобройни малки снимки, които показват детайли от бита на тези хора, богати на възможност за интерпретация. "В кадрите някой може да види едни стаи или просто предмети, но това, което се случва в ума на хората, наративът на страдащата душа и психическата болка – това е смисълът на проекта", разказва Вера.

Защо да влезете в галерия, превзета от тема, която ви е неприятна? Дори да изглежда, че хранителните разстройства нямат общо с вас, самото табу тежи (а и според статистиките познавате някого, който се бори и днес). Когато мислим открито за тези проблеми, намалява магическата сила на забранената и неудобна тема – и тя внезапно става обозрима. Затова на изложбата ще има срещи с терапевт, на когото всеки може да зададе своите въпроси или да чуе другите. Когато говорим за храна, говорим за топлина и връзка, за общуване и за способността да чуеш собствените си нужди – тоест за това, което ни прави хора. И като всяка дълбоко човешка тема, и тази изисква внимание.

Изложбата 100 грама нежност е в Credo Bonum от 9 януари (19:00) до 2 февруари
Двете срещи с разговори са на 18 януари и 1 февруари от 11:00