Историята, посветена на противоречивата личност на Хуана Кастилска, заляга в дебютния роман на автора, който бързо го отвежда по пътя към световната слава. Литературните критици са категорични, че и до днес тази книга е една от най-впечатляващите му творби. Завладяващ сюжет, гарниран с бурна страст, предателства, интриги и нестихваща жажда за власт – тази книга със сигурност ще оправдае очакванията на любителите на исторически романи.
За написването на романа авторът прави задълбочени исторически проучвания. В продължение на 6 години той изследва историческите факти, предприема няколко пътувания до Испания, следвайки "стъпките“ на Хуана Кастилска, за да открие липсващите парчета от историята.
Действието в романа започва през съдбоносната за Испания и за цял свят 1492, през която генуезецът Христофор Колумб открива Новия свят. Годината, през която на вековното владичество на маврите в Испания най-после е сложен край. Принцеса Хуана, най-надарената сред дъщерите на „католическите крале“ Исабел Кастилска и Фернандо Арагонски, открива очарованието на загубения свят на маврите, но може да му се наслаждава само за кратко – също като сестрите ѝ, и нея я очаква непознат съпруг и брачен съюз, сключен в името на интересите на Испания. В политическия си брак Хуана открива ревността и несъгласието, но също така страстта и любовта. До мига, в който поредица от трагедии я превръща в наследница на кастилския трон. Това е преломният момент, в който мъжете в живота ѝ започват да се домогват до властта, която ѝ принадлежи по право. И няма да се спрат пред нищо – да я държат затворена, да разпространяват лъжливи слухове, да прибягват до физическо насилие, за да се доберат до най-голямата от всички награди – трона на Кастилия. Равносметката е, че Хуана се превръща в последната кралица с испанска кръв, наследила трона на страната си. След смъртта ѝ Испания официално и безусловно преминава във владение на Хабсбургите – династията на сина ѝ, император Карл V.
Днес Хуана е известна не със законната си титла – кралица Хуана І Кастилска – а с оскърбителното прозвище Хуана Лудата. В историята тя остава като кралицата, имала злощастието да наследи меланхолията на династията Трастамара и лудостта на баба си и прекарала четиридесет и пет години като затворничка на мъжете от семейството си, присвоили си нейната власт. Но коя е тя в действителност? Била ли е наистина луда? Могла ли е да управлява страната си, ако е имала този шанс? Това са въпросите, на които Кристъфър Гортнър търси отговор в романа Последната кралица.