GOLOKA FESTIVAL
Лясковски манастир Св. Св. Петър и Павел, 2-3 август, 25/40/200лв от epaygo.bg

На около 6км от Велико Търново графити марката отново строи сцена за хип-хоп пози на поляната пред Петропавловския манастир. Всичко започва в петък точно на обяд с диджей миксове, които държат до вечерта, когато Kaskata изважда концентрираните си рими в 20:00, F-act завърта албума си Корени в 22:30, в полунощ с хип-хоп подскоци излизат 5 O’clock, следвани от Спенс в 01:00, а последни захапват Бобо и дръменбейс групата Dashe (като междувременно слотове намират Oggy Dogg, Е.С.С.С, 42, Missher, Nastie, Без Компромис и 4PK). Ако на следващия ден сте в състояние да станете рано, в 10:00 свирят старт на баскетболен турнир, а ако не – в 16:00 ви дават четки за курс по калиграфия. В 19:30 вече тръгва и музиката: първо е рап триото Ф4, в 21:00 застъпва регето на NRG D, а по петите му вървят Gerata, ACBG, Homelesz, Shadow Lab, Atila, Roof Rhymes, Секта и Wosh MC, преди в 02:00 „чао, до следващия път“ да викнат Ndoe и Muhail.

НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА
Ковачевица и Гоце Делчев, 2-5 август, 10-25лв от epaygo.bg

За втора година Ковачевица се събужда под мекотата на камерната класическа музика, която изпълва читалище Светлина в центъра на селото. Във всички дни звучат композициите Танц по калдъръм, Прозрение, Толкова различни пътеки и На пейка под сянка на Добринка Табакова, с която се срещаме на живо на 3 август в 17:00. Между нейните ноти се ослушваме и за Три песни за мецосопран, виола и пиано на Франк Бридж, Струнен квартет в до мажор на Шуберт, Залезът на Оторино Респиги, Клавирен квинтет в ми-бемол мажор от Шуман и Спомен от Флоренция на Чайковски. На 5 август пътеката ни води до Гоце Делчев, в чиято Неврокопска митрополия зазвучават Две песни на Табакова, Песни от руски композитори и Клавирен квинтет от Шуман, а пълната програма е на страницата на фестивала @neopathbg във фейсбук.

JAZZ FESTIVAL BANSKO
Банско, пл. Никола Вапцаров, 6-10 август, 19:00, вход свободен

Къдрави ноти напояват отново въздуха над града, който има планина зад гърба си и джаз в сърцето си. Поне през лятото. Откриващата вечер стартира с Камелия Тодорова като солист на Биг бенд Благоевград и англичаните Jazz Dynamos, след които с извития си саксофон излиза Масео Паркър – един от бащите на фънк и соул линиите в джаза, който по афиши често е стоял до Рей Чарлс, Red Hot Chilli Peppers и Prince. Вторият ден от феста е белязан от китарата на Малина Мой от САЩ, която запява след унгарците Silhouette & Vinx, а звездата на 8 август са барабаните на Джамал Томас в такт с неговия бенд. Следващата вечер завърта новия албум на саксофониста Рей Джелато и групата му The Giants, а на 10 август Тони Момрел от Incognito закрива със собствена банда, но само след като заглъхнат и последните ноти от гърците Gadjo Dilo.

SPICE MUSIC
Бургас, 9-10 август, 17:00, 77лв от epaygo.bg
 
90-те паркират на пристанището в Бургас с имена, които скачат на сцената директно от MTV, VH1 и плакатите по стените на тийнейджърските стаи в онези години. Но да припомним: докато немското дуото Snap! прибира нaгради за хитове като The Power и Rhythm is a Dancer, холандското 2 Unlimited го конкурира с No Limit и Twilight Zone; шведите Rednex избухват с парчето Cotton Eye Joe, в което и до днес налучкаме какво точно се пее, но затова пък чуваме кристално молбата на дуото La Bouche в Be My Lover и въпроса на триото No Mercy в Where Do You Go; всеки сам завършва What Is Love на Haddaway, после всички крещят Come Take My Hand с 2 Brothers on the 4th floor, а момчетата от East 17 успяват и да танцуват, пеейки It’s Alright; Dr. Alban и Capella вадят денс парчета, които се ремиксират и през 2019, Ice MC се откроява с ямайския си ритъм, а певицата Sonique става сензация още като тийнейджър с Let Me Hold You. Е, с това считаме саундтракът ви за колата по пътя към феста за готов.
WAKE UP STRAN-JAH
Варвара, 9-11 август, 29лв от resdentadvisor.net

Бар Wake Up става централната точка, около която плуват бийтовете на местни и чужди риби, завладявайки плаж Варвара за три дни пек и танци. Дотам се стига или с кола по черен път, веднага след входа на селото вляво, или с редовния транспорт от Бургас, Ахтопол, Синеморец и Царево. Още не сме сигурни кой след кого ще върти миксове в програмата, но лазерите светят най-силно в очите на Джон Димас – диджей с настоящ адрес в Берлин, който се зарибява по минимал звука покрай училищен проект в родната Гърция, а днес е викан за международни парти серии като Red Bull, Amnesia и Resolute. Друг важен е Bosha, който сега стърчи с психеделичния си усет на германската сцена, но първо надига глава на нашата, от която на феста се изсипват и локалните електро вождове Cinnamint, Снежана, Александър Кьосев, Svet и Laylla Dane.

RADAR FESTIVAL BEYOND MUSIC
Варна, Градска художествена галерия, 9-11 август, 19:00, 5-45лв от radar-festival.eu

Галерията е ангажирана през втората седмица на месеца, когато музиката се среща с други изкуства за шеста година под логото Radar. На 9 август в 19:30 барабанистът Стефан Горанов светва към проекта си Gorafunk, който съчетава джаз, вдъхновен от историята Frost and Fire на Рей Бредбъри, с гласа на Сетаре Нафиси; после в 21:00 започва да се носи дръменбейс от Omori, а час по-късно с аудио-визуален пърформанс влиза гръкът Панделис Диамантидес. В 19:30 на 10 август в представлението Mixing Vanity главен герой е суетата, предизвикана в джаз, електро, театрална, модна и видеоарт среда; в 21:00 Виктор Проданов а.к.а xDEx експериментира със звуци, а в 22:00 Амели Душоу и Марко Монфардини сблъскват електронна музика и визуално изкуство. Последният ден, 11 август, се пада на скандинавеца Антон Егер, който пълзи с микс от електроника, насечени бийтове и ретро препратки от 80-те в 22:00, след серия от модни и музикални лекции в чайната The Social Teahouse.