Посрещаме XIII Софийски фестивал на науката

Как звучи гласът на 3000-годишна мумия? Има ли бъдеще човечеството според писателите фантасти? Какви са големите очаквания в астрономията? Ще има ли хапче против остаряване? Тези и стотици други въпроси задаваме и тази година от 11 до 14 май в рамките на 13-ото издание на Софийски фестивал на науката, което се провежда в София Тех Парк.

Тазгодишното издание събира над 120 утвърдени и млади учени, изследователи, творци и иноватори от 11 държави – Австрия, България, Кения, Китай, Обединеното кралство, Полша, Португалия, САЩ, Украйна, Франция, Чехия, а те имат за цел да отговорят на гореспоменатите въпроси, но и на много други и да докажат пред зрители на всякакви възрасти, че науката е достъпна, динамична и допринася за живота на всеки един от вас.

Програмата и тази година е изключителна богата – очакват ни над 150 събития, разпределени в пет зали, няколко специални пространства и три сцени, като събитията са разделени в две категории – Училищна и Основна. В София Тех Парк откриваме над 40 щанда за демонстрации и експерименти, множество изложби, научна книжарница, както и дейности на открито. В програмата има за всекиго по нещо, като в нея са предвидени презентации, дискусии, шоута и за големите, и за малките посетители на фестивала. Тематичните цикли в програмата този път са 6 – Космосът, Здравето, Нашата планета, Наука и изкуство, Технологии и Годишнини.

Сред акцентите на тазгодишното издание е гостуването (макар и виртуално) на световноизвестния китайски фантаст Лиу Цъсин. На 11 май той се включва на живо през интернет, за да сподели своите мисли за фантастиката, науката, човешката цивилизация и бъдещето ѝ.

На 13 май пък можем да научим повече за еволюцията на бозайниците от британския палеонтолог Стийв Брусати и заедно да извървим продължилото 325 милиона години пътешествие на нашите предшественици, които успяват да оцелеят в сянката на динозаврите и да се спасят в най-лошия ден в историята на Земята. В същия ден няколко часа по-рано имаме възможността да се запознаем и с капитана на първия български полярен кораб, покорил Антарктида.

В последния ден от фестивала имаме възможността да научим малко повече за все по-нашумяващата тема за изкуствения интелект, и то от панел от експерти. Това са само няколко от акцентите в 4-дневната програма.

Вход в залите за събития в Общата програма става само срещу предварително резервирани пропуски или закупени билети. Те могат да се резервират на сайта на фестивала в раздел Програма. За събитията на чужди езици е осигурен превод на български, но посетителите, които се нуждаят от такъв, трябва да вземат апарати за симултанен превод.

Официалното откриване е на 11 май от 11:00 до 11:30 ч. в зона Големият взрив, а цялата програма на фестивала откриваме тук.