Разходка из коледна Виена и нейните пазари

Много често, щом кажем „За Коледа накъде?“, отговорът е „Виена!“. Макар да не може да се сравнява с украсата в Москва или Страсбург, австрийската столица е сред разпознаваемите градове най-вече по това време на годината. Това се дължи както на невероятната ѝ архитектура, която многобройните светлинки само подчертават, така и на музиката. Новогодишният концерт на Виенската филхармония е класика от години и мечта за мнозина.

Прекрасно е, че във Виена коледните базари отварят врати още в средата на ноември и остават поне до средата на декември. Някои от тях са идеалната възможност за отбелязване на Нова година.

Потопени в разходката из подредените улици на града, осветени от празнична декорация и пълни с хора, се откриват традиционно декорираните дървени къщички. Към тях ни тегли голямо разнообразие от храна, ръчни изделия, украса за дома, играчки за елхата, сувенири и какво ли още не. Множеството елементи, допълващи атмосферата в тон с музиката и светлините, привличат публиката си отдалече. Някои от пазарите са по-тихи и закътани, като този на Am Hof или Alt Wien, други  – почти непроходими, като този на Maria-Theresien Platz. Във всеки обаче откриваме по нещо, което да допълни цялостното удоволствие и усещане за Коледа.

Спираме се на няколко ключови локации, подходящи за семейства с деца или за приятелски срещи, а защо не и за романтика.

Rathausplatz

Това коледно селище и пазар е забележително заради мащаба и местоположението си, коледната украса, сградите наоколо и ледената пързалка, която традиционно се разполага пред Кметството. Не забравяме да споменем и коледната въртележка, която вече удобно се е настанила тук. Това празнично селце предлага богата културна програма. Събитията продължават и на Нова година, която можем да посрещнем тук, в една от най-красивите градски части на Виена, под звуците на класическа музика. Локацията е в близост до двореца Хофбург и градините му, а наблизо е и едно от старите кафета на Виена – Landtmann, което през 2023 г. празнува 150-ия си рожден ден.

Работно време: 11 ноември – 26 декември

Alt Wien и пазарът на Am Hof

Точно пред хотел Hyat се намира доста по-малък, чаровен и спокоен коледен базар. Той ни отвежда към Кертнерщрасе и центъра на града, където са магазините на популярни брандове, Julius Meinl Cafe, сладкарница Demel и централно разположената катедрала Свети Стефан.

Работно време: 18 ноември – 23 декември

Stephansplatz

Това е първият пазар, на който волно или не попадат повечето туристи заради една от най-разпознаваемите забележителности на града –  катедралата Свети Стефан. С годините базарът става по-малък, но пък мястото му носи неповторимо усещане: накъдето и да се обърнем, греят светлини и огромни коледни топки. Улиците наоколо са окъпани в лампички, хорската глъч допълва усещането за наближаващите празници и целият блясък няма как да не ни зареди с коледен дух.

Работно време: 18 ноември – 26 декември

Maria-Theresien Platz

Ако от горната си точка продължим в посока Операта, не само минаваме през целия „дъжд“ от светлини, украсените витрини на магазините и една от ключовите коледни атракции  – сладкарница Gerstner, но и стигаме до прословутата огромна панделка. Тя е от забележителностите на пешеходния център на Виена, позната от множество коледни снимки.

След това продължаваме разходката покрай хотел Sacher, в чиито витрини с плюшени мечета може да се огледаме – още една коледна класика от града. Целта на тази обиколка е да стигнем до най-големия коледен базар на площада Мария-Терезия (Maria-Theresien Platz), между музеите близнаци, където тълпата ни повежда, дори и да се чудим накъде да продължим. Наоколо се намира Museum quartier (Квартала на музеите), който тази година обещава по-забавна и младежка обстановка на коледното селище в двора си. Този район е задължителна спирка и за любителите на изкуството, историята и културата, до които се докосваме в интригуващите експозиции на околните галерийни пространства. Локацията е удобна за гостите на града и заради близостта си до Марияхилферщрасе, една от най-известните и привлекателни за пазар улици.

Работно време: 18 ноември – 06 януари

Karlsplatz

Карлсплац е едно от любимите места на местните. Лятото тук е пълно с младежи, насядали покрай езерото – огледало за красотата на бароковата църква. Зимно време вместо това там откриваме слама, дървено влакче и активности, съобразени с нуждите на децата и техните родители. Наоколо дървени къщички ни примамват с храна, занимания за възрастни и малчугани, греяно вино, традиционни за това време на годината гозби и сладкиши. Темата на пазара е „органик“, посветена на естествените материали и производство.

Работно време: 24 ноември – 23 декември

Belvedere

Едно от най-приятните неща на това коледно селище с пазара му е просторът, който позволява максимално да се насладим на тази коледна картичка. Дървените къщички на фона на белия дворец и градините отпред ни карат да не искаме да си тръгнем и да изживеем всяка минута. Локацията е перфектна за семейства с деца именно заради по-големите пространства наоколо и спокойствието, което носи.

Работно време: 18 ноември – 31 декември

Schönbrunn

Пазарът пред Шьонбрун е класика. Как да не е така, когато за фон на огромната елха, коледното селище и пазар служи красотата на величествения дворец и градините му? Мястото предлага и възможността да съчетаем празничната си разходка с посещение на първата зоологическа градина в Европа, която се намира в градината на двореца и до днес остава сред най-големите на континента. Завършваме променадата със снимки, усмивки, топла супа или традиционен виенски сладкиш Kaiserschmarrn.

Работно време: 18 ноември – 04 януари

Prater

Тази година веселбата в прословутия увеселителен парк се случва под мотото Prater Rocks. Като любители на класическата обиколка на Виена не пропускаме да се порадваме на града отвисоко от върха на Виенското колело. Дори да пропуснем тази знакова атракция, се наслаждаваме на цялата празнична атмосфера наоколо под съпровода на коледни песни и разнообразие от аткракциони.

Работно време: 18 ноември – 07 януари

Разхождаме се из града без да бързаме, наслаждаваме се на всеки миг с красотата наоколо под съпровода на уличните музиканти. Вдъхваме уханието на печени кестени, отбиваме се през малките коледни кътове. Гмуркаме се в пасажите, които сгряват тялото, докато душата трепти от преживявания в очакване пред нас да се открият нови приказни хоризонти. Във Виена се идва добре облечен, но греяното вино винаги помага, ако не сме подготвени.

Автор: Нели Македонска