Повече от кебап: Вкусът на Турция

Ако участвате в телевизионно куиз шоу и водещият ви попита за традиционна турска храна, плюем на палец и хващаме бас, че ще възкликнете „кебап“. Кебапът обаче е само върхът на айсберга. В своята огромна площ от близо 800 000 кв.км Турция приютява плодотворни плата и равнини, заснежени високи планини, морета и бързотечащи реки… А те от своя страна се отразяват пряко върху трапезата. От средиземноморски ястия по крайбрежието, през тежки сиропирани сладкиши в Централна Анадола до екзотични пикантни вкусове от югоизток… всеки турчин би ви казал, че местната кухня е една от най‑вкусните на планетата. И ако сте пътували поне веднъж в този край на света (тоест в съседство), значи знаете, че съвсем не ви лъже.

Да нахраним вегетарианците… или онова нещо със зехтин

Турция не е само кебап, това вече стана ясно. Затова освен традиционните Адана и Урфа (намират се в полуготов вид в големите хранителни вериги) ви предлагаме и нещо безмесно, което да си забъркате сами като предястие. Zeytinyağlılar (или онова нещо със зехтин, сега ни разбирате) е зеленчуково ястие, приготвено с маслиново масло и поднесено студено. В най-популярния си вариант включва праз, боб и артишок, но можете да го намерите и забъркано с патладжан, целина и червени и зелени чушки. В основата му стоят лук и моркови, задушени в зехтин. Към тях се прибавя избраният от споменатите по-горе зеленчуци, и се добавя вода, малко ориз и лимонов сок. Afiyet olsun (добър апетит) си казват турците преди да започнат да похапват, а ако много искат да похвалят готвача: elinize saglik ,или „живи и здрави да са тези ръце“.

На всяка манджа – ме…со

Повечето ястия от турската кухня си имат както месна, така и вегетарианска версия. Karnıyarık например е месната версия на İmam bayıldı, приготвена точно по същия начин, но с говеждо или агнешко месо в плънката. Е, примирете се, че няма да изглежда особено елегантно в чинията, но е доста вкусно и върви най-добре с ориз и кисело мляко. Патладжанът се разрязва на две по дължина, запържва се в зехтин – и, да, попива го. След това се пълни със смес от домати, лук, чесън, подправки и месо и се запича на фурна. Хайде, живи и здрави да са тези ръце за втори път.

Като италианците

Представете си италиански равиоли или руски пелмени, покрити с доматен сос, чесново кисело мляко, лют пипер и разтопено масло. Може да ви изглежда надробено, объркано и грозно, обаче е райско ястие. Мантъ можете да си купите готово и замразено в пакети (предимно от Одрин, та ако ви се отвори път натам – не забравяйте), но най-доброто е домашно приготвеното. Забърква се тесто от брашно, яйца, вода и сол и се пълни със смес от лук и телешка кайма. Живи и здрави… знаете си.